ЗЛАТАН ВИДОВИЋ О УЛОЗИ ДАРИНОГ ОЦА: Шта се деси у човековој глави да закоље некога ко му ништа није скривио?

Ј. БАЊАНИН

22. 02. 2021. у 00:37

У ФИЛМУ "Дара из Јасеновца" велику пажњу привукао је глумац Златан Видовић, који тумачи лик Милета Илића, оца малене Даре.

ЗЛАТАН ВИДОВИЋ О УЛОЗИ ДАРИНОГ ОЦА: Шта се деси у човековој глави да закоље некога ко му ништа није скривио?

Златан Видовић / Фото Бранимир Миловановић

Миле Илић је отац раздвојен од своје породице и у једном од логора смрти сваког дана закопава лешеве и стрепи да на тој гомили не пронађе некога из своје породице. Његове најцрње слутње се обистињују када угледа беживотна тела супруге Наде и најстаријег детета, сина Јова. Након овог потресног догађаја, Миле гаји наду да су ћерка Дара и млађи син Буде живи.

Ево шта је недавно млади глумац рекао о овој улози.

- То је до сада најтежа моја улога на филму. Тема је тешка, али о њој је заиста требало проговорити. Жао ми је што нисмо и раније и што је то гурнуто у историјски запећак. Сви знамо шта је Јасеновац био, а никако се до сада није десио велики филм који ће ту причу да пренесе и да остави печат. Тај филм ће остати после нас и биће записан у времену. Велика је част играти у таквом пројекту. Сви на сету су били предани душом и телом томе јер су схватили значај посла који обављамо.

* Како сте се суочили са сценама страдања које сте оживљавали?

- У веома кратком периоду радио сам на представи "Злочин и казна", филму "Дара из Јасеновца", серији "Хотел Балкан" и америчком филму. Константно сам био у авиону, аутобусу и аутомобилу, али на сету "Даре" све би стало. Када видите тај велики број статиста, природу, људе у усташким униформама, заиста буде злокобно. Ти призори вас натерају да се замислите над собом. Запитате се шта се деси у човековој глави да закоље некога ко му ништа није скривио, ко говори истим језиком, ко има исте обичаје. Непојмљиво ми је да комшија убије комшију само из верских или идеолошких разлога. Још не знам шта се то деси у глави, који зубац испадне из машине, па пожелиш да урадиш тако монструозне злочине. Треба запамтити да је Независна Држава Хрватска била једина која је имала логоре за децу. Они су хтели да затру семе једног народа, а то су националистичка и идеолошка мржња и геноцид. Пошто сам из Градишке, баке и деке су ми причале како су током целог рата лешеви пловили Савом због чега је река стално била црвена од крви. Када сам добио сценарио, почео сам да истражујем ту причу и са ужасом схватио да су се усташе надметале ко ће више деце да побије.

Златан Видовић / Фото Бранимир Миловановић

* Историју супротстављене стране читају на различите начине, а играни филм пак нуди уметничку обраду историјских догађаја. Како да превазиђемо различита "читања" и дођемо до истине?

- Да би рана зацелила, мора проћи кроз одређени процес. Ако ту рану стално копамо, никада неће стићи да зацели. Сваки народ и сваки човек мора да се суочи са својим грешкама и лошим одлукама. Неизбежно је. Нико не може порећи постојање Јасеновца у коме се десио погром Срба, Јевреја и Рома. То је историјска црна мрља народа који је то урадио и што пре се тај народ суочи са тим, лакше ће му бити. Филм "Дара из Јасеновца" је један од начина да истини у очи погледају људи који то и дан-данас негирају. Мислим да се Јасеновац не може негирати, као и многе друге ствари, али треба бити храбар и признати их.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)