ЗБОГ ЧЕГА СЕ ТАКО ДУГО ЧЕКАЛО НА ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ? Редитељ Гага Антонијевић открио зашто је прескакана ова битна тема

Novosti online

21. 02. 2021. у 22:37

ТЕЛЕВИЗИЈСКА премијера филма “Дара из Јасеновца” и даље је главна тема на друштвеним мрежама и у јавности, а многи су се запитали зашто је овакав филм снимљен тек сада. О томе је вечерас у емисији "Хит Твит" говорио редитељ Предраг Гага Антонијевић.

ЗБОГ ЧЕГА СЕ ТАКО ДУГО ЧЕКАЛО НА ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ? Редитељ Гага Антонијевић открио зашто је прескакана ова битна тема

Фото: Принтскрин

– Нису само Тито и комунисти били криви, мало или мало више било је до нас. Разне владе које су у Србији владале после Тита прескакале су тај филм. У два конкретна случаја било је иницијативе да се тај филм сними, али било је “немој сад, сад нам треба Европа, Хрвати…” Увек је све било на штету сећања на наше јасеновачке жртве страдале на најбруталнији начин. На своју штету смо прескакали ту тему у кинематографији – рекао је режисер Предраг Гага Антонијевић, који је истакао да је филм финансирала држава, те да без тога не би ни био реализован.

– Очигледно је да је снага филма као таквог много јака – рекао је Антонијевић.

– Председник Александар Вучић је питао да ли можемо да урадимо Јасеновац, држава је стала иза тог пројекта – додао је он.

Режисер "Даре из Јасеновца", који већ годинама живи и ради у Америци, тачније у Лос Анђелесу, навео је да је изненађен реакцијама људи, али рекао и да још пуно филмова заслужује да буде снимљено о јасеновачком логору и сличним злочинима у којима је страдао српски народ.

Објаснио је и због чега је одлучено да филм буде приказан на телевизији пре биоскопске премијере заказане симболично за 22. април, на датум којим се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац. 

- Ја сам био изненађен да су ми се јављали људи од пре 20-30 година, и осетили потребу да кажу да су гледали филм. Наравно, сазнали смо да је и гледаност била висока... Али, најбитније је да смо ми дали тај филм на телевизију, нисмо хтели да чекамо биоскопе. До те мере је дошло до приче да је ово пропагандни филм, до те мере је поделило људе, и желели смо да људи то виде. Филм смо једноставно дали и донирали народу. Без овога, нараво, биоскопски живот више неће заживети у толикој мери, али смо сматрали да ова прича која чека да буде испричана буде доступна свим људима - навео је Антонијевић, који у последње време интензивно ради у Србији на новим пројектима.

Каже да је тв премијера ”Даре из Јасеновца” била велика и да су се он и његов пријатељ – продуцент Макса Ћатовић одлучили да желе да се филм види на телевизији и да су то донирали народу.

– Сматрали смо да је јако битно да ова прича, која чека 75 година, буде испричана – рекао је редитељ.

Антонијевић се осврнуо се на критике ”ЛА тајмса” рекавши да је јако битно да схватимо да нико неће пустити сузу за нашим жртвама.

– Нека овај филм буде ледоломац и нека крену други бродови за њим, јер је јасеновачка тема велика, а и друге теме које су од националног интереса треба да се обраде – рекао је Антонијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)