НАЈТУЖНИЈА СРПСКА ПЕСМА НАСТАЛА У ВОЗУ ЗА ЈАСЕНОВАЦ: Певали "Ђурђевдан" у вагонима смрти, док су их усташе гушиле!

Novosti online

21. 02. 2021. у 17:05

ФИЛМ "Дара из Јасеновца" уз који је синоћ цела Србија плакала, отворио је болне ране рата и безумне смрти многих у усташких логорима.

НАЈТУЖНИЈА СРПСКА ПЕСМА НАСТАЛА У ВОЗУ ЗА ЈАСЕНОВАЦ: Певали Ђурђевдан у вагонима смрти, док су их усташе гушиле!

Фото: Принтскин Јутјуб/РТС

Упркос смрти, страху и разарању, управо у овим најтежим тренуцима, настала је чувена српска песма "Ђурђевдан".

- 6. маја, на Ђурђевдан, отварају се врата ћелије у затвору Беледија и усташа још са врата каже: "Ајте Срби, Ђурђевдански уранак" - живо се сећао тога јутра професор доктор Жарко Видовић (1921 - 2016), преживели сведок који је са још 3.000 Срба и муслимана који су подржавали Србе био заточен у сарајевским казаматима.

Срби су покупљени из затвора и доведени до Вијећнице, градске куће у Сарајеву где су их чекали возови смрти који ће их одвести у Јасеновац.

- На вагонима је писало: седам коња или 40 војника, а нас су смештали по 200 људи у један вагон, тако да у њима није било места ни за стајање, а камоли за седење. Није било ни довољно ваздуха, а о води и храни и да не говоримо - сведочи Жарко Видовић.

На том путу Србе су осим страха и неизвесности пратила и питања: Куда нас воде и где ћемо завршити?

У тим возовима смрти који су ишли за Јасеновац, у једном тренутку родила се песма "Ђурђевдан" која се најпре заорила из грла једног младића, члана Културно-уметничког друштва "Слога" из Сарајева, а онда се та песма ланчано почела ширити од уста до уста, од вагона до вагона.

Усташки одговор на ту песму врло брзо је стигао. Сви прозори на вагонима су затворени, тако да у њима готово да није било више ваздуха па су многи Срби угушени и пре него што су стигли до Славонског Брода где су преседали у друге вагоне који су пут ка Јасеновцу наставили пругом широког колосека.

Песма "Ђурђевдан", коју је пре готово три деценије обрадио Горан Бреговић је песма туге и бола, настала у људској немоћи и очају, али и поносу и пркосу сарајевских Срба који су возовима смрти на Ђурђевдан 1942. године транспортовани за Јасеновац, одакле се вратио тек сваки десети Србин од њих 3.000 колико их је одведено тог 6. маја из Сарајева за Јасеновац.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rom

27.02.2021. 08:48

Na putu za Jasenovac nastala je i romska himna Đelem, đelem. Jedan mladi Rom Jovanović je sastavio tekst na muziku jedne stare romske melodije rumunskih Roma. U romskoj himni se spominje crna legija! Čudom, taj mladić je ostao živ i kasnije je bio poznat po stvaranju benda Cigani Ivanovići. Rana Jasenovca nikad ne može da bude izlečena! Bez iskrenog pokajanja ubica i njihovih potomaka!!!