ТАМО СУ ЧИЊЕНА НЕПОЈМЉИВА ЗВЕРСТВА: Марко Јанкетић као озлоглашени усташки заповедник у Јасеновцу - то ми је најтежа улога у каријери

А. ПОПАДИЋ

20. 02. 2021. у 22:48

МАРКО Јанкетић у Филму “Дара из Јасеновца” тумачи озлоглашеног заповедника Јасеновца Вјекослава Макса Лубурића.

ТАМО СУ ЧИЊЕНА НЕПОЈМЉИВА ЗВЕРСТВА: Марко Јанкетић као озлоглашени усташки заповедник у Јасеновцу - то ми је најтежа улога у каријери

Фото Промо

Младом глумцу је, по сопственом признању, била једна од најтежих улога у каријери. Прича о "Дари" се од самог почетка са терена филма преселила на политички терен, а Јанкетић, за "Новости", каже да га то не изненађује.

- Није ни могло бити другачије, јер је Јасеновац тема која је уско везана за политику, нашу прошлост и тумачење историје из различите перспективе различитих народа, идеја и осећања према тој теми. Зато су се овакве бурне реакције могле очекивати. Некад ми се чини да ме ствари не могу шокирати, мада, кад боље размислим, надам се да неће доћи то време, јер ће то значити да сам се помирио са судбином овог нашег духовног простора који се зове бивша Југославија. А ја и даље верујем да је то наш заједнички простор, колико год нас делили административним границама.

* Зашто је прича о српским жртвама у Јасеновцу толико "проблематична"?

- И ми овде имамо отпор према темама и филмовима који су везани за Сребреницу, као што они имају отпор према Јасеновцу. Јер, то нас доводи до суочавања са неким ужасима који су се догодили. Није лако суочити се са прошлошћу, али такве приче су прилика да нам се догоди лустрација, катарза. На срећу, много је више оних који су спремни да се суоче са сопственим грешкама, само ми се чини да су они стидљивији и не тако гласни у својим ставовима.

* Део критике се односио и на то да је у филму "Дара" превише суровости. Да ли је Макс Лубурић могао бити "мање крвав"?

- Јасеновац је и у доба фашизма био специфичан по перверзном садизму. Тамо су чињена непојмљива зверства. Нажалост, чекало се толико дуго на снимање оваквог филма, па је већина живих сведока умрла. Зато данас многи покушавају да кажу да је све то лаж, да шире дезинформације. Али постоје документи, сведочења, извештаји немачких, италијанских официра, то су све непобитне чињенице и докази да се све то догодило. Наравно, увек има оних који лажу себе и говоре да то није тачно. У Јасеновцу, Старој Градишки, Јастребарском... читавом том ланцу логора, десили су се стравични злочини. Јевреји су много новца уложили у тему Холокауста кроз филм, телевизију, позориште, музеје... Ваљда и ми имамо право да се бавимо страдањем српског народа. То је, на крају, наш дуг жртвама.

* Гасне коморе и логори можда припадају прошлости, али је нацизам, рекло би се, и данас врло жив?

- Није он жив само данас, он је тињао, био скривен. Многи су фашисти побегли пацовским каналима, многи су конвертити променили своје капе, прилагодили се савременом свету и били поштеђени казне. Сада је све то испливало на површину. Ово наше модерно доба довело је до ревизије историје, па су џелати напрасно постали жртве, а жртве џелати. Ово је време лажова, шпекуланата и разних мешетара, људи који без зазора клевете и измишљају. Живимо у свету друштвених мрежа и свако има могућност да објави шта жели и да то запакује тако да заличи на истину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srđan

21.02.2021. 03:01

JASENOVAC je ključna tačka razdora Srba i Hrvata. Sve dok se to pitanje ne reši, u moralnom smislu između dva naroda, na krajnje iskren i ljudski način, ali ne samo formalno i lažno, kao do sada, odnosi Srba i Hrvata koji su vekovima pre toga bili veoma dobri, biće s razlogom jako, jako, jako loši, a i treba da budu, bez pravog rešenja pitanja JASENOVCA. Gde je hrvatski Vili Brant ?