ОСВЕТЉЕН СКРИВАНИ МАСАКР СРБА: Уредник магазина "Фигаро" Жан-Кристоф Бисон истиче значај филма “Дара из Јасеновца”

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

15. 02. 2021. у 13:17

НЕ може да се разуме шта се догађало деведесетих, ако не знамо шта се дешавало четрдесетих. Ако не схватамо да је хрватски национализам наслеђен из периода Другог светског рата, не можемо ни да схватимо шта се дешавало при распаду Југославије.

ОСВЕТЉЕН СКРИВАНИ МАСАКР СРБА: Уредник магазина Фигаро Жан-Кристоф Бисон истиче значај филма “Дара из Јасеновца”

Жан-Кристоф Бисон / Фото Г. Човоровић

Из потресног филма "Дара из Јасеновца" свет ће коначно сазнати шта се догађало у логору над којим су се згражавали чак и Немци, говорећи да је суровији од њихових.

То, у интервјуу за "Новости", истиче помоћник директора редакције и уредник француског магазина "Фигаро" Жан-Кристоф Бисон, који је преко "Твитера" послао поруку јавности да се филм појавио у САД и да га обавезно треба погледати.

- Стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја и Рома сурово су убијени и коначно ће се чути о томе. Тим боље ако ће то да учине кинематографија и добар филм - каже Бисон.

* Хоће ли после Америке, филм доћи и у западну Европу?

- Ово је прва етапа. Мислим да има великих изгледа да филм буде приказан и овде. Између осталог, зато сам и послао твит. Да скренем пажњу и иницирам да се то оствари. Да кажем да филм постоји, да подсетим шта се догодило и можда заинтересујем неке дистрибутере. Мој налог следи 30.000 људи и међу њима је и много њих из света филма.

* Зашто је овај логор смрти тако мало познат?

- У Француској се, уопште, мало говорило о концентрационим логорима све до краја седамдесетих. Ни Јевреји нису много причали о томе. Ране су биле дубоке и свеже. Не треба заборавити ни да је било Француза који су се нашли на страни колаборациониста и који су индиректно учествовали у депортацијама Јевреја. Осамдесетих, дошло је до промене, реч се ослободила, а носиле су је личности које су и саме имале да испричају своју личну причу, попут Симон Веј.

ФРАНЦУЗИ НЕИНФОРМИСАНИ

* КОЛИКО у Француској знају за Јасеновац?

- Нажалост, веома мало! А био је један од најстрашнијих логора, попут Аушвица. Пре него што сам почео да се интересујем за Србију, у Француској никад нисам наишао ни на слово о Јасеновцу! Познат је, на пример, Терезин, било је и филмова о њему, али за Јасеновац не зна готово ниједан Француз. Зато је важно то што сада постоји филм о њему.

* Убрзо је избио и рат у бившој Југославији...

- У том тренутку, када су Срби овде представљени као једини "лоши момци", није било занимљиво да се прича о логору у којем је убијено 700.000 Срба! Раније, имајући у виду да је Тито био Хрват, а да су Јасеновац држали Хрвати, постојала је и чињеница да је Хрватска хтела, на неки начин, да у југословенској историографији "избрише" тај део. Све су то разлози који су утицали да се овде много не чује за Јасеновац.

* Филм је, сада, бар делимично, прилика да се расветли овај део историје?

- Филм је фикција, али се заснива на историјским чињеницама. Из многих филмова заснованим на истинитим причама сазнали смо много о догађајима у Другом светском рату, као из Спилбергових, на пример. Дарина романескна судбина заиста заслужује филм. А изнад тога постоји и историјска реалност.

Сцена из филма "Дара из Јасеновца" / Фото Промо/Предраг Антонијевић

* Тиме се схвата и шири историјски контекст?

- Они који не знају да је 700.000 Срба масакрирано, не могу да разумеју зашто су били толико револтирани када су Хрвати поново изнели своје шаховнице. Не кажем да то треба да оправда неке догађаје из деведесетих, које су изазвали Срби. Али, много тога објашњава. Овде су на конфликт деведесетих у бившој Југославији гледали као да је без корена и веза с Другим светским ратом. Народ, који су хтели да истребе, као Србе четрдесетих у Хрватској, имао је чега да се плаши и разлог да се брани од оних који су портпароли такве прошлости.

* Стиче се утисак да је широм света схваћена важност овог филма?

- О овом остварењу се прича у филмском свету. Техничари француских филмских студија, који су имали контакте и учествовали на заједничким снимањима, пренели су ми да је филм грандиозан, с амбицијама да верно реконструише догађаје о којима говори. Од почетка се видело да се не ради о обичном филму, већ о веома важном остварењу. Глумци и екипа су осетили значај филма, и то се осетило у њиховом раду. Једноставно, то је више од филма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)