"ВОЛЕЛА БИХ ДА НЕБОЈША ДОБИЈЕ УЛИЦУ“: Удовица Глоговца о идеји о његовом кутку у Београду - ево где би то требало да буде

Novosti online

14. 02. 2021. у 20:00

НАКОН што се заменик градоначелника Београда Горан Весић преко Фејсбука обратио свим поштоваоцима лика и дела Небојше Глоговца, написавши да ће се главни град увек сећати значајног глумца, који је то заслужио великим улогама које је одиграо и свиме што је дао српској култури, ступили смо у контакт са Милицом Глоговац.

ВОЛЕЛА БИХ ДА НЕБОЈША ДОБИЈЕ УЛИЦУ“: Удовица Глоговца о идеји о његовом кутку у Београду - ево где би то требало да буде

Фото Д. Миловановић

Она не крије да јој се допала идеја и искрено каже да би волела да улица њеног покојног супруга буде на Дорћолу.

- Дорћолске су улице његове, ту му се велики део београдског живота укрштао. Има то једно мало, калдрмисано и шармантно парче Ванизелосове, тик испод Француске. Ја ту видим његово име. У том делу улице је и његов омиљени кафић „Кројач“, она спаја адресе на којима је становао, а у близини је и Бајлони пијаца на коју је волео да иде - рекла је Милица.

Да су испуњени сви услови да Глоговац добије своје облежје, објаснио је Весић у свом излагању. Он је подсетио да је према градској одлуци неопходно да прођу три године од смрти особе како би она могла да добије спомен-обележје или улицу, колико је недавно прошло од смрти познатог глумца.

- Већ данас ћу разговарати са градским секретаром за културу Иваном Карлом, председницом Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреом Радуловић, као и управницом Југословенског драмског позоришта Тамаром Вучковић о томе како да се Београд одужи Небојши Глоговцу - навео је Весић. - Питаћемо и његове колеге из Југословенског драмског позоришта какво би они обележје желели. Београд чува успомену на Небојшу!

Фото П. Милошевић

Глумац Небојша Глоговац заувек нас је напустио пре три године. Оставио је иза себе неутешну породицу. Био је отац троје деце, која су му била покретачка снага. Са првом супругом Мином добио је синове Гаврила и Милоша, док је са другом супругом Милицом имао ћеркицу Сунчицу.

БИОГРАФИЈА

Небојша Глоговац је рођен 30. августа 1969. у Требињу, у породици свештеника Милована и Милене Глоговац. Породица се преселила у Панчево када је Небојша имао седам година. Глоговац је имао малу улогу школског друга Слободана Попадића у тада врло популарној серији „Бољи живот“ (1987).

После средње школе је уписао студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након две године студија се предомислио и 1990. је уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића. Заједно са њим су студирали Наташа Нинковић, Војин Ћетковић и Сергеј Трифуновић.

Небојша Глоговац преминуо је 9. фебруара 2018. године после тешке болести у 48. години живота. Сахрањен је 12. фебруара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

- Остати сам са дететом. На неки начин је теже, с друге стране лакше јер ти даје љубав и мотивацију. Најчешће реченице које ми људи кажу “буди јака” или не мораш бити јака. А чињеница је да се с губитком бориш сваког дана, сваког сата и вероватно тако до краја живота - рекла је Милица за “Хелоу” након смрти супруга.

Фото: Д. Карадаревић

 

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)