КРАЉ ЗЛАТНОГ ДОБА ХОЛИВУДА: Филмски свет обележава 120 година од рођења и шест деценија од смрти легендарног америчког глумца Кларка Гејбла

А. ПОПАДИЋ

03. 02. 2021. у 14:22

КАДА је умро Кларк Гејбл плакала сам два дана без престанка.

КРАЉ ЗЛАТНОГ ДОБА ХОЛИВУДА: Филмски свет обележава 120 година од рођења и шест деценија од смрти легендарног америчког глумца Кларка Гејбла

Фото Промо

Нисам могла ни да једем ни да спавам - казала је славна Мерилин Монро, последња Гејблова партнерка у филму "Неприлагођени" (1961), чију премијеру легендарни глумац није дочекао.

Краљ Холивуда, како су га звали и публика и медији, рођен је 1. фебруара пре тачно 120 година, а преминуо је 16. новембра, пре 60 година. На ову двоструку и "округлу" годишњицу подсетиће нас и Југословенска кинотека, у специјалном програму посвећеном сећању на овог великана. Од данас до 7. фебруара биће приказан избор филмова једне од највећих глумачких звезда свих времена. Уз незаобилазну реплику "Искрено, драга, баш ме брига" из епског спектакла "Прохујало с вихором", публика ће Гејбла моћи да види и у романси "Догодило се једне ноћи" (1934) Френка Капре, која му је донела Оскар за главну улогу. Ту су и "Могамбо" (1953) Џона Форда, "Неприлагођени" (1961) Џона Хјустона...

- Никада нисам глуматао. Ја сам оно што људи виде на екрану - казао је својевремено Кларк Гејбл.

А публика га је баш таквог волела. Био је велика звезда у време највеће конкуренције, у "златно доба Холивуда". За њега су биле резервисане главне улоге и то оне мачо мушкарца. Жене су га волеле, а и он је волео њих.

- Он је најмужевнији мушкарац кога сам срела у животу - казала је његова пријатељица, филмска партнерка и повремена љубавница, и сама велика дива, Џоан Крафорд. Нешто слично изјављивале су готово све Гејблове партнерке, бивше и будуће љубавнице, попут Дорис Деј, Грете Гарбо, Хеди Ламар, Грејс Кели...

ДЕТИЊСТВО

Детињство Кларка Гејбла обележио је одлазак две жене. Када је имао само 10 месеци преминула му је мајка, а нешто касније у његов живот је ушла маћеха. Она га је охрабривала да свира клавир, мада је он изабрао дувачке инструменте, чак накратко као дечак био и у локалном бенду. Због маћехе је заволео Шекспира, почео да рецитује, пева и игра у драмској секцији.

Његови холивудски почеци нису били обећавајући, али је тада на сцену ступила још једна важна жена у животу Кларка Гејбла - 14 година старија директорка позоришта Џозефин Дилон. Она је била његов тутор и менаџер, али и прва супруга. Гејблов холивудски сан почео је 1931. са филмом Dance, Fools, Dance у којем му је партнерка била Џоан Крафорд.

"Неприлагођени", Фото Промо

Њихова међусобна хемија је била толико опипљива, да ће их шефови студија МГМ спојити у још седам филмова, на радост публике.

Врхунац каријере донео му је и љубавну срећу, нажалост краткотрајну, са колегиницом Керол Ломбард. Када је она погинула у авионској несрећи, враћајући се са фронта, где је забављала америчке трупе, Гејбл је упао у депресију од које се, кажу, никада није потпуно опоравио. Придружио се војној ескадрили, учествовао и сам на фронту, а филму се вратио по завршетку Другог светског рата.

"Прохујало са вихором", Фото Промо

Умро је 1961. од последица срчаног удара, само 12 дана по завршетку снимања "Неприлагођених". Због изузетно тешких услова снимања, високих температура, пустиње, застоја и чекања, ово ремек-дело и данас многи сматрају "кривцем" за глумчеву рану смрт у 58. години. "Неприлагођени" су нажалост били последњи филм за две највеће звезде Холивуда - Кларка Гејбла, али и Мерилин Монро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића