ОБЕЛЕЖАВАЈУ 125 ГОДИНА РАДА: Амбициозни планови лесковачког Народног позоришта у години јубилеја

И.Митић

27. 01. 2021. у 17:04

У СЕЗОНИ када славе велики јубилеј у лесковачком Народном позоришту најављују чак пет премијера.

ОБЕЛЕЖАВАЈУ 125 ГОДИНА РАДА: Амбициозни планови лесковачког Народног позоришта у години јубилеја

Фото: НП Лесковац

На вечерњој сцени премијерно би требало да буду приказане четири нове представе, а на дечијој једна. Лесковачки театар ће бити домаћин овогодишњег 57. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, а 125 година рада биће обележено и пригодном свечаном академијом.

У позоришту се надају да ће нова сезона, у епидемиолошком смислу, бити много повољнија и да ће се глумци поново вратити публици.

- Не одступамо од идеје да у свом репертоару имамо комаде различитог жанровског садржаја. Од „Хасанагинице“ рађене по тесту Љубомира Симовића, преко представе „Стварање човека“ врло младе, а већ доказане драмске списатељице Тијане Грумић и редитељке Мие Кнежевић, све до Горана Стефановског који је се, са комадом „Дивље месо“, враћа на сцену нашег позоришта после 38 година. Тада смо, са његовом представом „Хај Фај“ учествовали на Стеријином позорју – истиче Драган Божа Марјановић, директор лесковачког театра.

МАЊАК МУШКИХ ГЛУМАЦА

У лесковачком позоришту на копродукције гледају са великим одобравањем, јер се на тај начин остварују вишеструки бенефити. Удруживањем се повећава улагање у представе и њихов визуелни квалитет, а Лесковчани тако „компензују“ и то што у својим редовима имају мањак мушких глумаца, па су ограничени у одабиру представа које би могле да се нађу на њиховом репертоару.

„Хасанагиница“ и „Дивље месо“ се припремају у копродукцији са Народним позориштем из Ниша, у режији Петра Каукова односно Горчина Стојановића. За вечерњу сцену планира се и премијера комада Шиле Стивенсон „Сећање воде“, у режији Оље Ђорђевић. Стивенсон је за ову представу добила британску награду „Лоренс Оливије“ за најбољу комедију. На дечијој сцени наћи ће се „Пинокио“, по тексту и у режији Спасоја Ж. Миловановића, а биће обнољена и представа „Царево ново одело“ за коју је текст и режију урадио Љубиша Баровић.

Амбизиозни планови овог тетра повезани су и чињеницом да ће ове године Лесковац да слави почетке свог позоришног живота када је 1896. године Радоје Домановић, тадашњи професор лесковачке Гимназије, направио прву позоришну представу.

У позоришту планирају да једном месечно буду домаћини позориштима или независним позоришним трупама из других градова као и сопствена гостовања на другим сценама, а Лесковчани ће после седам година имати прилику да поново виде најбоља остварења професионалних позоришта из целе земље. На прошлогодишњем „Јоакиму“ Лесковчани су доживели тријумф. Освојили су чак девет награда, а међу њима и два највиша признања. Стручни жири за најбољу прогласио је представу „Свици“, а критика копродукцију са приштинским позориштем „Ако се пробудиш или као да је важно“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)