ВАКЦИНА ПРОТИВ ПОХЛЕПЕ: Најављена изложба одабраних карикатура са међународног конкурса "мини хидроцентрале - макси разарање"

М. A. K.

27. 01. 2021. у 10:52

ВАКЦИНА ПРОТИВ ПОХЛЕПЕ: Најављена изложба одабраних карикатура са међународног конкурса мини хидроцентрале - макси разарање

Фото Тошо Борковић

ЛЕГЕНДАРНИ карикатуриста "Вечерњих новости" Тошо Борковић, један је од двојице победника конкурса са темом: "Мини хидроцентрале - макси разарање", са кога ће награђени радови бити представљени на међународној изложби која ће бити отворена у четвртак у 18 часова, у "Дорћол плацу".

Организатори поставке и конкурса који скреће пажњу на једну од горућих еколошких и друштвених тема су организација "Чувари Шаре" и Удружење карикатуриста Србије (FECO).

Прво место са Борковићем дели Владан Николић, а на отварању изложбе говориће Југослав Влаховић, Ива Марковић, Небојша Реџић.

- Мом је мозгу несхватљиво да неко ставља реку у цев, да би зарађивао новац - каже, за наш лист, Борковић, о задатој теми малих хидроцентрала, које праве велику штету.

- То је појава која се не догађа само код нас, већ и у Аустрији, Немачкој... Нигде људи нису имуни на похлепу. Она људски род гура у пропаст, а вакцина против похлепе још није измишљена.

НАГРАДЕ И ДИПЛОМЕ

ЖИРИ којем је председавао Југослав Влаховић, а у коме су били и Зоран Товираћ (карикатуриста), Ива Марковић, (оснивач иницијативе "Право на воду"), Улрих Ајцхелман (CEO RiverWatch, Аустрија) и Небојша Реџић (организатор, SharaWatch), другу награду доделио је иранском карикатуристи Есмаилу Бабеију. Треће место освојио је Лазо Средановић из Црне Горе, а дипломе Сава Бабић (Србија), Константин Казанчев (Украјина), Војтек Крумполец (Словачка), Зоран Михаиловић (Србија), Дијего Гелмети (Аргентина) и Добривоје Лазаревић (Србија). Постхумно, почасно је награђен Миленко Косановић.

Наћи адекватан одговор на ову тему, у форми карикатуре, сматра наш саговорник, није било лако, јер се лако може склизнути у патетику, а потребно је да се уз ангажовану поруку која се шаље, задржати и духовитост. И као и увек, живот поставља нова питања и шири опсег значења:

АУТОР Тошо Борковић, Фото архива

- Слике загађења једног језера, које смо недавно видели, можда упозоравају и на могућу контрадикторност стављања воде у цеви: можда их тако штитимо од човека који их бесомучно прља - пита се Борковић, који је пре неколико дана на конкурсу у Ирану, на коме је на тему вируса корона учествовало 3.500 карикатуриста, освојио другу награду.

На конкурс "Мини хидроцентрале - макси разарање" је пристигло око 350 радова, од 100 аутора из 40 земаља, од којих ће се на поставци наћи 84 рада, открива Југослав Влаховић.

- Изненадио сам се да су реке и њихова злоупотреба тема у толико земаља света - каже Влаховић. - Карикатуристи су веома одговорни и агилни када је у питању реаговање на теме важне за наше друштво, али еколошки покрети и партије код нас су на маргини политичког живота, а проблеми су такви да би требало да буду много активнији.

Организација "Чувари Шаре", како нам објашњава њен оснивач Небојша Реџић, настала је када је схватио да се људима са ове планине у Метохији одузима њихово највеће богатство, њихове реке, природа. И према његовом мишљењу најопаснији вирус данашњице је грамзивост, бескрупулозност, профит, отимачина, лаж, подмитљивост, прљав новац.

- Најлакши и најбољи начин да се све то демаскира је - дух, хумор, карикатура. Тако је настао овај конкурс - закључује Реџић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)