ЗЛОСЛУТНЕ РЕЧИ МИРЕ ФУРЛАН: Овако је велика глумица говорила о сексуалном насиљу

Новости онлине

22. 01. 2021. у 12:42

ЗЛОСЛУТНЕ РЕЧИ МИРЕ ФУРЛАН: Овако је велика глумица говорила о сексуалном насиљу

Фото: Н. Фифић

ГОДИНЕ 2018. Мира Фурлан је говорила о разликама у равноправности жена и мушкараца у некадашњој Југославији.

У интервјуу који је тада дала глумица је рекла да је у младости била подизана у духу равноправност полова. Али…

- И ја сам се, као и сви женски грађани, од детињства научила не видети простачке погледе, не чути понижавајуће коментаре, не обазирати се на увреде.

Сексуално злостављање је био зрак који смо удисали, нешто што си морао схватити као чињеницу с којом се живи (као загађење зрака, нпр.), иначе се није дало опстати.

Углавном смо све радили да бисмо заштитили мушкарце од њиховог властитог самопонижења. Што је неверојатно: било је некако важније да опресору не буде неугодно него да му се, рецимо, удари шамар.

У том смислу смо сви, и жене и мушкарци, заправо подупирали сексистички систем угњетавања жена. АЛИ: ја нисам имала никакве сумње да ћу ЈА победити све те глупе препреке и да ћу показати свету да сам исто толико вредна као и било који мушкарац. Та ми је вера ушла у главу с мачиним млеком. И на томе сам бескрајно захвална.

Гледала сам у младости своју пријатељицу са Академије како се мучи са ултраконзервативним, патријархалним очекивањима своје фамилије. Гледала сам ту њену фамилију као чудне примерке људске расе, заточене у оковима давно одбачених предрасуда и застарелих увјерења. Жалила сам их.

Сад кад се присјетим те младе, амбициозне, одлучне младе девојке која је мислила да све може, морам се насмејати. Заправо се може тако мало - рекла је тада Мира.

Легендарна југословенска глумица Мира Фурлан умрла је у 65. години, у среду 20. јануара.

Мира је рођена у Хрватској 1955. а у Америци је живела од 1991. године кад је због рата емигрирала са супругом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)