ОВАКО СУ МИРУ ФУРЛАН ДОЧЕКАЛИ У ЗАГРЕБУ: Стан у којем је рођена су јој одузели - на улици jе могла чути настрашније увреде о себи

Новости онлајн

22. 01. 2021. у 13:39

ОВАКО СУ МИРУ ФУРЛАН ДОЧЕКАЛИ У ЗАГРЕБУ: Стан у којем је рођена су јој одузели - на улици jе могла чути настрашније увреде о себи

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/ Net TV

ГЛУМИЦА Мира Фурлан преминула је у 66. години, а вест је објављена на њеном званичном налогу на Твитеру.

Мира Фурлан глумила је у бројним култним југословенским филмовима, да би деведесетих каријеру наставила у Америци. "Варајети" преноси да је Мира Фурлан преминула у среду, а аутор серије "Вавилон 5" Мајкл Стражински је на друштвеним мрежама објавио да је њено здравље дуже време у лошем стању, али и да су се надали да ће се опоравити.

2001. године, након 10 година изгнанства из сопствене Земље, Мира Фурлан се вратила у Загреб.

- После скоро десетогодишњег избивања из родне Хрватске и печалбе по белом свету, највише по Америци, позната глумица југословенских простора, Мира Фурлан, одличила је да се 2001. године, првенствено вођена носталгијом, посети "стари крај".

- Најпре инкогнито, са сунчаним наочарима и помало промењеном фризуром. Када је лед пробијен савладана трема и страх од сусрета са хрватском полицијом, али и оних случајних на улици, где су је не тако давно звали и "српском курвом", због удаје за Србина Горана Гајића, одлучила се да посети, али и да се врати у родни Загреб. Ово са посетом је некако и ишло. Доћи у Загреб, са понеком доларском новчаницом, одсести у неком хотелу и по могућности што више потрошити, свакако је добродошло. Али вратити се још и у свој стан... То у Хрваткој већ теже иде - писали су тада домаћи медији.

Пресудом "у име Републике Хрватске", у судском процесу који је две године након њеног одласка покренуо град Загреб, Мири Фурлан одузето је станарско право на стан у коме је рођена и који је наследила од своје баке.

- Ова пресуда "у име Републике Хрватске", за мене је дефинитивно недвосмислена порука да се не заваравам и да не очекујем да ће се ствари између мене и загреба у скорије време променити. Иронично је да је судски процес започео пре више од девет година, а да је довршен сада, када се власт променила, и када је наводно, демократија победила. Жао ми је што сам се усудила поверовати да постоји потреба за дијалогом. Најлепше захваљујем на делотворном леку против носталгије, правом хрватском љутом леку, који ми је тако промтно одаслан у форми ове пресуде. Град Загреб који ме је тужио, тако је извојевао победу и ја му од срца честитам. Живели! Хвала вам на новом изгону! - изјавила је тада после пресуде Мира Фурлан.

Фото: Притсцреен/Јутјуб/ YU 0 Laki Jugoslovenski partizani

Поред тога што јој је одузет стан, Мира Фурлан је морала да плати и судске трошкове у износу од 3.390 куна.

- Све је на неки начин измешано, судски процес око стана и моја интимна потреба за Загребом. Зажелела сам се неких мени познатих драгих људи, неких загребачких простора и улица, о томе свему сам у последње време у Америци све чешће маштала - објашњавала је тада своје путовање у Загреб позната глумица.

Али у Загребу, у Петровој 2б у центру, наишла је на затворена врата свога стана. И наравно, у стану на негостољубиве станаре. Њен стан усељен је још 1992. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)