ПРЕМИНУО МИЉУРКО ВУКАДИНОВИЋ: Песник изгубио битку са короном

Д. Бт.

12. 01. 2021. у 20:01

ПРЕМИНУО МИЉУРКО ВУКАДИНОВИЋ: Песник изгубио битку са короном

Миљурко Вукадиновић

ПЕСНИК особеног рукописа, прозаиста, антологичар, преводилац и есејиста Миљурко Вукадиновић преминуо је у Београду, од последица короне, у 68. години.

Рођен 1953. у малом месту Горње Сварче, у књижевност је ушао 1977. збирком стихова "Слободно Средоземље", после које је уследило још 20 песничких књига, међу којима су "Пољски радови", "Водена република", "Чини и кучине", "Своје воде господар", "Вевчаница". Неколико збирки објавио је и на румунском језику, а на српском три прозне књиге од којих је "Мушка природа" имала три издања. Добитник је низа награда, као што су "Златна струна", "Раде Драинац", "Печат кнеза Лазара", "Арка", "Повеља Карађорђе", "Павле Бихали". Лауреаут је и међународних признања, награде "Никита Станескуи" и Орден са златним венцем "Михај Еминеску" Републике Молдавије.

На стиховима је бдео страсно и неумерно, у свим приликама, па је чак и пре неколико дана, у болесничкој постељи, док му је још било добро, написао петнаестак песама.

- Када је написао прву песму Миљурко Вукадиновић постао је човек-песма. Није било дана да неку не срочи. Био је најбржи књижевник којег смо имали: књига му је јурила књигу, појављивавале су се у правим гроздовима. Песме су јуриле њега, а он је увек био спреман да их домаћински дочека. Авангардист на почетку књижевног делања, остао је то до самог свог одласка са Земље. Творац Миљурковина, остаће то и у оним другим, далеким просторима. Био је и остаће једини Миљурко српске књижевности - каже, за "Новости", песник и критичар Душан Стојковић.

У Вукадиновићевој биографији забележено је да је био секретар Књижевне омладине Србије, лектор српског језика и књижевности на Универзитету у Букурешту, секретар Удружења књижевника Србије, уредник Трибине "Француска 7". Предан и ведар, у рад УКС уносио је дах оптимизма и био омиљен лик у кући писаца. На уобичајено питање колега и пријатеља "Миљенко, где си?", одговорао је у свом стилу: "Где, него у вечности!" Тамо је, нажалост, рано отишао.

Место и датум сахране биће накнадно саопштени.

МАСЛОВАРИЋ: ДОБРИ НЕСМИРАЈНИК

- Миљурко Вукадиновић је био несмирајник изузетног стваралачког капацитета. Савремена српска књижевност је изгубила ствараоца волуминозног сумитета, који је у пуној стваралачкој зрелости могао да пронађе још небројене необичне, непотрошене речи које именују његов особени стваралачки учинак. Недостајаће ми његова доброта, ведрина, и никада пољуљано пријатељство, зато његов одлазак у вечност доживљавам као велики заједнички и лични губитак - каже нам Видак М. Масловарић, песник и критичар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ivan cvetanovic

12.01.2021. 21:47

Miljurko nije pisao. Samo je zapisivao ona unutrašnja previranja koja su bila nepresušni gejzer.On nije stvarao. Iz njegovog celokupnog bića je stvaranje raslo, kao neka egzotična biljka.Sa toliko strasti i ljubavi je svakodnevno zapisivao te unutrašnje diktate, da tako nešto srpska književnost ne pamti. Njegov novi svet će nas stalno podsećati da se u smrt ne ide da bi se tamo zauvek ostalo...