НОЈЕВА БАРКА ЗА МАЛУ ГРАФИКУ: Традиционална изложба Графичког колектива и додела "Малог печата" у галерији ФЛУ

М. КРАЉ

30. 11. 2020. у 10:55

НОЈЕВА БАРКА ЗА МАЛУ ГРАФИКУ: Традиционална изложба Графичког колектива и додела Малог печата у галерији ФЛУ

Фото приватна архива

ДОДЕЛОМ "Малог печата", сутра ће у Галерији Факултета ликовних уметности, бити отворена гостујућа, традиционална изложба Графичког колектива, која ове године носи назив "У Нојевој барци".

Поставка "Мале графике 2020" представиће 145 аутора и 273 њихова дела.

О награди "Мали печат" одлучује жири, у коме су графичарка Невенка Стојсављевић, графичар Зоран Тодовић и историчарка уметности Наталија Стокановић. У Галерији ФЛУ изложба ће трајати до 12. децембра, а наставља се два дана потом, у просторијама Графичког колектива на Косанчићевом венцу 19.

РАД Алан Бећири, Фото приватна архива

- Овогодишња изложба под називом "У Нојевој барци" афирмише стваралачку идеју уметника који имају херојску решеност и смиреност са којом ступају кроз свакодневицу - истиче се у тексту предговора каталога Наталије Стокановић.

- Пандемија ковида 19 створила је неповратне промене у свакодневном начину живота, а у уметничким и хуманистичким круговима започета је већ употреба термина ковидовско и постковидовско стваралаштво, што се огледа и у радовима дугогодишњих излагача Графичког колектива - Алана Бећирија, Душана Новаковића, Тамаре Пајковић, Лазара Ћурчића, Дуње Карановић, Гордане Петровић.

ДЕЛА НАГРАЂИВАНИХ АУТОРА

МАЛА графика из најширег контекста осветљава одређену тематику и феномен из угла креативне индивидуе, због чега се у колекцији Графичког колектива од овог децембра налазе и дела која настављају публици добро позната вишегодишња преиспитивања и интерпретирања тема и феномена награђиваних и великих уметничких имена - Бранимира Карановића, Зорана Тодовића, Невенке Стојсављевић, Даниеле Фулгоси, Владимира Вељашевића, Миодраг Млађовића... - наглашава Наталија Стокановић.

Календарски позиционирана у празничне дане, "Мала графика" континуирано негује представљање актуелне графичке продукције различитих естетских ставова, а у читавом догађају видљиви су и они аспекти културе који чине праву меру у размени енергије, радости и остварењу личне среће у чину даривања уметности, наглашава Стокановићева.

"траг" Оливера Баста , Фото приватна архива

Према њеном мишљењу, овај вишедеценијски догађај стекао је харизму интимне форме комуникације уметника са публиком. Радови који су заступљени у овој селекцији, примећује историчарка уметности, показују да су многи уметници, презасићени сукобљавањем мишљења, моралним преиспитивањима, општом анксиозностошћу, кроз стваралаштво поново створили стабилну основу за здрав живот:

- Са друге стране бесмисла, подстакнути могућностима малог формата дела, исказали су индивидуалне, утопијске погледе на свет, за њих умирујућу и подношљиву истину - додаје Стокановићева, наводећи да су међу тим ауторима Оливера Шипка Баста, Светлана Рибица, Биљана Вуковић, Јелена Крстић, Јелена Средановић, Ивана Швабић Канон, Биљана Шево, Татјана Кораксић, Милана Стијак, Леонија Милисављеивић, Велимир Матејић, Сања Брезичанин, Никола Радосављевић, Павле Голијанин, Биљана Гркавац, Вероника Сигисмунди, Александар Спасић, Весна Стајчић, Драгана Милосављевић и многи други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)