ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА “ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА”: Сећање на јасеновачко страдање гледају и Срби на КиМ

Д. ЗЕЧЕВИЋ

25. 11. 2020. у 19:33

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА “ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА”: Сећање на јасеновачко страдање гледају и Срби на КиМ

Фото: Промо

У ГРАЧАНИЧКОМ Дому културе данас је премијерно приказан играни филм “Дара из Јасеновца“, који ће се наредних седам дана приказивати и у осталим српским срединама на Косову и Метохији.

Како наводе из овдашњег Дома културе, одлука редитеља филма Предрага Гаге Антонијевића да се филм прикаже публици у српским срединама на Косову и Метохији указује везу Косова и Јасеновца односно завета у ком невине жртве постају трајни мотив и инспрација за уметност.

- Први дугометражни играни филм о Јасеновцу, редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, говори о дванаестогодишњој девојчици Дари која са својом мајком и два брата после усташко немачке офанзиве на Козари завршава у концентрационим логорима. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору Стара Градишка учиниће да одрасте преко ноћи - појашњава радњу овог играног филма Бобан Јефтић, уредник филмског и биоскопског програма Дома културе у Грачаници.

Он појашњава да се филм одвија тако што Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

- Дара се свим силама бори да спаси брата. Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша. Дарина судбина је судбина само једног детета Козаре, а оно што су преживели не сме никада бити заборављено. Јасеновачко страдање се трајно препознаје као нова невина жртва, а трагични догађаји у једном од најстрашнијих концетрационих логора су опомена за будућност људи овог простора - истиче Јефтић напомињући да ће због епидемиолошке ситуације и полицијског часа пројекције филма бити приказиване сваког дана до 2.12.2020. у термину од 12 часова, док ће током викенда бити приказиван од 16 часова, а сви посетиоци биоскопа морају носити маске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)