ПЕДЕСЕТ ГОДИНА СЛИКА ПРОГОЊЕНИ НАРОД: Изложба Милоша Шобајића у сомборском КЦ "Лаза Костић"

Ј. БЕКИЋ

13. 11. 2020. у 10:38

У ГАЛЕРИЈИ Културног центра "Лаза Костић" у Сомбору отворена је изложба 15 великих слика, рађених техником уља на платну, познатог сликара Милоша Шобајића из Београда.

ПЕДЕСЕТ ГОДИНА СЛИКА ПРОГОЊЕНИ НАРОД: Изложба Милоша Шобајића у сомборском КЦ Лаза Костић

Фото Ј. Бекић

Радове уметника, коме су самосталне изложбе организовали престижни музеји и галерије, од Париза, Рима и Брисела, до Кине, Америке и Русије, посетиоци ће моћи да је погледају до 28. новембра.

- Изложба спада у ред оних које представљају стање у Србији последњих година. То су, у ствари, наши прогони, од првог, када смо избачени из раја огњеним мачем арханђела Михаила, па до ових последњих - српских, арапских прогона са својих територија, где се бежи под бомбама - каже Шобајић.

На његовим сликама је, наставља, представљен невин народ како бежи и спасава се:

Милош Шобајић

- Несвесно, та тема је већ педесет година очигледно присутна на мојим делима. Нажалост, пре неколико година све се то обистинило: прогнани смо са својих земаља.

Човек на његовим сликама, објашњава уметник, је онај који се спасава од скривених замки на путу, покушавајући да побегне ка некој слободи, за коју ни сам не зна шта је, ни где је:

- У ствари не знамо ни где је рат, јер се води један сасвим нови рат, против човека, без оружја, без авиона, без тенкова. Живимо у апсолутном ратном стању, у сталном страху, а светске владе то подржавају из све снаге, како би се човек осетио још беспомоћнијим, да би се лакше с њим владало.

Шобајић је себи управо поставио задатак да четком, бојама, материјалима, великим скулптурама, инсталацијама, стане у одбрану обесправљених, напаћених и угрожених, а против диктатора из центара моћи, који управљају савременим светом.

БОРБА

- Живимо у изузетно тешком времену, које изискује борбу. Волим да се борим, сликајући таква стања. Убеђен сам да ће овај мој човек победити и да ћемо сви најзад кренути према слободи која се налази на хоризонту слике - закључује Шобајић, о чијем делу је објављено пет монографија у Паризу, Београду и Лондону, чије су уводне текстове написали Ален Жуфруа, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)