ОДЛОЖЕНО ОТВАРАЊЕ КУЋЕ ИВЕ АНДРИЋА: Корона и опремање одгодили представљање дома нашег нобеловца у пуном сјају

В. В.

08. 11. 2020. у 13:36

ЕПИДЕМИЈА короне и опремање ентеријера једини су разлози због којих још није отворена, после две године колико је трајало обимно уређење, кућа нобеловца Иве Андрића, на Топлој.

ОДЛОЖЕНО ОТВАРАЊЕ КУЋЕ ИВЕ АНДРИЋА: Корона и опремање одгодили представљање дома нашег нобеловца у пуном сјају

Фото: В. В.

Следећи замисао да све  буде у духу шездесетих и седмадесетих година прошлог века, након што је Андрић добио Нобелову награду за књижевност и 1964. са супругом Милицом Бабић  доселио у Херцег Нови, у њихову  „херцегновску кућу за одмор", једину коју је  за живота саградио, и намештај ваља пажљиво бирати.

Фото: В. В.

Спољни изглед куће је непромењен и Новљани су тиме задовољни. Врт је по оцени многих осиромашен. Кордић објашњава да је сачувано вишегодишње биље а оно које је Андрић  са Милицом садио пописано је  према његовом запису из "Знакова поред пута", а ту је наведена 51 биљда врста. Набављене су те саднице и оне су сада у врту, али им треба дати времена да се покажу у правом светлу, онако како врт нобеловца заслужује.

Кућу  нобеловца,  Општина Херцег Нови је отупила после Андриће смрти, али о овом  складном здању годинама нико није бринуо  како је оно заслуживало. Пре две године,  50 година откако је славни књижевник  у Новом последњи пут боравио, кућа је делимично реновирана. Тада су  приређена два изузетна  програма: изложба „Иво Андрић писац и/или дипломата" ауторке Татјане Корићанац  и промоција књиге Новљанина Владимира Рогановића „Андрић у Новом".  И Нобелова награда први пут је била изложена у Новом, а све је наговестило да Кућа нобеловца Иве Андрића (КНИА) треба да постане место сећања на пишчев живот, културе и сусрета уметника. Такође треба да потврди Херцег Нови као град који сматрају културном престоницом Боке.

Фото: В. В.

Књижевни историчар  др Владимир Рогановић подсетио је тада да је иницијативу  за уређење  упутио представницима херцегновске општине још у новембру 2017. године. Следили су потом, како каже „охрабрујући импулси". Успостављена је сарадња са  представницима Музеја града Београда, Задужбине Иве Андрића и  другим институцијама, а у одличној координацији са Кабинетом председника Општине Херцег Нови, Туристичком организацијом, Агенцијом за изградњу града и представницима стручних служби. Дефинисан је крајњи циљ:да кућа „живи" током целе године и на прави начин покаже важност чињенице да је великан попут  Андрића  одабрао  за живот баш Херцег Нови  и тако га „уписао" га  на књижевну мапу света.

За уређење КНИА утрошено је 120 хиљада евра из европских фондова. Додатне радове финансирала је Општина Херцег Нови. Пројекат је  урадила  херцегновска  Агенција за изградњу и развој. Грађевинске радове обавио је  међународни конзорцијум „Хиллс анд Wатерс" и „Бока градња".

Донедавно руководитељка  херцегновске Канцеларије за међународну сарадњу  Симонида Кордић подсећа да је обнова КНИА део  пројекта прекограничне сарадње  који финансира Европска унија, а тема је стварање еко  музеја, музеја који ће чувати  наслеђе градова у свим областима. Херцег Нови свој еко музеј  гради кроз обнављање куће Ива Андрића. 

Током две године у потпуности је уређена унутрашњост куће, сада и двориште и врт око ње.  Из ентеријера је уклоњено све што је урађено док је кућа, на жалост, била кафана. Сачувани су делови намештаја,   велико огледало, полице за књиге. Сада треба набавити  одговарајућу расвету, фотеље, столице, објашњава  Кордић. Да нешто буде  и у духу нашег времена планирано је постављање интерактивног тотема – стуба са лед екраном, који ће посетиоцима  пружати  информације о Андрићевом животу и о програмима планираним у кући и у граду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)