ПРАВО НА ЉУБАВ НЕ ЗАСТАРЕВА: ТВ Новости на снимању серије Златни дани по тексту Гордана Михића, а у режији Марка Сопића

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

31. 10. 2020. у 11:29

ПРАВО НА ЉУБАВ НЕ ЗАСТАРЕВА: ТВ Новости на снимању серије Златни дани по тексту Гордана Михића, а у режији Марка Сопића

Фото Војислав Данилов/Промо

МИРНО октобарско преподне на Бајлонијевој пијаци ремети екипа серије "Златни дани". И продавци и купци знатижељно посматрају придошлице, а пре свега њихову опрему - расвету, микрофоне и две велике камере. Тако је било и на другим локацијама у Београду и околини где се од средине августа снима нова серија по тексту Гордана Михића (1938-2019). Режију прве сезоне, од 30 епизода, потписује Марко Сопић. Продуценти су "Телеком Србија" и РТВ Пинк, а извршна продукција поверена је кући Stella producton. Романтична комедија "Златни дани", која ће нас подсетити да право на љубав, смех и сузе не застарева без обзира на године, требало би да буде емитована на Пинку у новој ТВ сезони.

Између тезги, које красе ананас и паприке, банане и парадајз, "мува" се старији мушкарац са брковима и заклања лице ободом шешира. Реч је о глумцу Милутину Мими Караџићу, који тумачи деда Тасу. У стопу га прати човек са шајкачом, али маскирани Таса замиче за угао и окреће се ка телефонској говорници. После кратког, оштрог разговора, бесно залупи слушалицу...

- Таса је стално напољу, никад се не одмара, нити спава, увек негде цуња и среће разне људе. Зато је врло добро упућен у пијацу и познаје све продавце, од Животе из Пазове, који продаје пластику, до Кинеза из Вухана, који увози свилу - објашњава нам Мима Караџић и додаје да његов јунак помало подсећа на Дел Боја из "Мућки". - Таса је господин, има лепе манире, искључиво пије бурбон, љубитељ је поезије и велики удварач, нарочито дамама много млађим од себе. Међутим, он је и муватор, који ће преварити човека зарад златног ланчића или нечег тако ситног. Тасини златни дани још трају. За разлику од других, чак и много млађих људи од њега, који су у неком периоду имали златне дане, Таси такви дани почињу сваког јутра и завршавају се сваке ноћи. Он једино не би волео да му неко нешто мења у животу, а све остале промене подржава.

Цела екипа серије се захваљује продавцима на стрпљењу, а човек са шајкачом, иначе један од "пијачара", упућује их на други део тржнице. Редитељ Марко Сопић и директор фотографије Зоран Јовановић Жофра дају инструкције где да се једна наспрам друге поставе камере тако да се не виде у кадру.

Док екипа припрема нову сцену, на сет долази глумац Александар Радојичић, чијем је јунаку, Змији, пијаца "природно станиште".

- Змија све састанке и послове договара или на пијаци или у комбију, који је опремљен тако да у њему може чак и да живи. Навикао је да се "сналази" у илегалним и полулегалним пословима. Био је осам година у затвору и сада се враћа у "нормалност", али је увек спреман да брже дође до пара, а са мање рада - истиче Радојичић и додаје да је Гордан Михић пружио одличне нацрте. - Не инсистирамо да све буде комично и смешно у серији, али верујем да ће неке ситуације и поједини ликови допринети томе. Стварамо животну серију без карикирања стварности која нас окружује. Сви јуримо те златне дане, а и када дођу не препознамо их и признамо их, већ увек кукамо због нечега и никада се не концентришемо на добро које нам се дешава. Нашем народу уписно је у генима да јури нешто и да мисли да заслужује више, што је често истина, али умеће је данас фокусирати се и видети сваки дан који живиш као златан.

ЗАСВИРАЋЕ ТРУБА

МУЗИЧКУ нумеру серије "Златни дани" одсвираће трубач Дејан Петровић и његов "Биг бенд". Улоге у серији тумачиће и Софија Јуричан, Маја Шиповац, Јана Милосављевић, Вук Костић, Душанка Стојановић Глид, Милош Ђорђевић Цока, Младен Совиљ и многи други.

Змија је, иначе, пријатељ главног јунака Драгослава, званог Лале, кога глуми Андрија Кузмановић. Временом је Змија постао друг и са Лалетовим оцем, деда Тасом, који долази на пијацу да потражи Змију.

Продавачица, испред чије тезге глумци стоје, пита да ли они снимају или причају приватно. Неко из екипе јој каже да увежбавају дијалог пре снимања и замоли је да узму нешто са тезге. Глумац Александар Радојичић предлаже да неко од продаваца довикне "А да платиш?!", пошто ће његов јунак Змија у жару разговора са Тасом дограбити нешто од изложених каишева, чарапа, пертли, тушева, катанаца или џезви. Глумац, ипак, бира ручну тестеру. Редитељ тражи добровољца, али продавци се нећкају. Човек са шајкачом, који све време прати шта екипа ради, пристаје да буде "добацивач" кад већ колеге неће.

После пијаце "Скадарлија", екипа серије преселила се на Карабурму и сместила на велики паркинг. Тамо су се у кадру нашли Лале и Змија, који су поред комбија одиграли партију голфа.

Радња "Златних дана" прати Лалета (Андрија Кузмановић) и Мацу (Тамара Крцуновић) који започињу заједнички живот после само два дана познанства.

- Гордан Михић поставио је драматуршки предуслов да су се они упознали после првих, неуспелих бракова и зато имамо посебан однос према њима. Као и свака породица, Лале и Маца функционишу уз много турбуленција и срећних тренутака. Пошто правимо комедију, има доста духовитих ситуација, али трудимо се да све буде што животније и реалније - кратко нам објашњава редитељ Марко Сопић.

- Однос Лалета и Маце веома је романтчан јер су увек у неком филму. Стално играју игре у којима цитирају филмске јунаке и оживљавају различите сцене. Заправо, не дозвољавају да им монотонија завлада животом. И Тамари Крцуновић и мени је то било интересантно јер смо могли да се играмо и маштамо - истиче Андрија Кузмановић. - Људи се понашају као да имају пет живота и онда се свађају у овом, а у следећем ће другачије. Лале и Маца не дозвољавају да им се поткрадају свађе и лоши ритуали, већ имају своје виђење љубави и мушко-женских односа. Простора за ружно је мање и због топле породичне атмосфере коју покушавају да изграде.

На последњу предвиђену локацију, Трећу београдску гимназију, тим "Златних дана" стиже увече. Сви ужурбано уносе кофере и кутије са опремом у велико, старо живописно здање. Низ широке степенице, испод ниских лучних сводова стиже се до ходника који красе фотографије српских манастира. Глумци и редитељ повлаче се у учионицу како би увежбали сцену. У подруму гимназије очекује их снимање до поноћи.

- Лалетова канцеларија налази се у згради у којој живи и он сваког дана са поносом објави укућанима како иде на посао у фирму, а заправо се спусти у подрум. Бави се озбиљним бизнисом и издржава велику породицу. По изворном Михићевом тексту реч је о трговини месом и месним прерађевинама, а да би било интересантније, убацили смо још неке послове - објашњава нам Кузмановић. - Гордан Михић један је од најгенијалнијих драмских писаца. Радњу ове серије сместио је између седамдесетих и двехиљадитих, па смо морали мало да је осавременимо. Нисмо много одступали од оригинала, јер када је писац добар, он понуди простор за игру и маштање, као и за лично виђење приче. Судећи по првој епизоди, коју сам гледао са Тамаром Крцуновић, имамо аутентичност и свој фазон, што је најбитније у време када не постоји нешто што нисмо видели. Зато мислим да ће људи волети ову серију, коју ће моћи да гледају све генерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)