ИСТОРИЈА, ЉУБАВ И ИНТРИГЕ: "ТВ Новости" на снимању серије "Југословенка" - ново остварење аутора и редитеља Романа Мајетића

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

26. 10. 2020. у 18:35

ИСТОРИЈСКО-љубавна драма "Југословенка" већ после првих епизода (Пинк, радним данима у 20.00) има високу гледаност и побуђује пажњу публике, јер говори о епохи од пре једног века, препуној преломних догађаја и снажних судбина.

ИСТОРИЈА, ЉУБАВ И ИНТРИГЕ: ТВ Новости на снимању серије Југословенка - ново остварење аутора и редитеља Романа Мајетића

Фото Војислав Данилов

Ново остварење аутора и редитеља Романа Мајетића и продуцента Жељка Митровића спин-оф је "Црвеног месеца", али је на добром путу да надмаши његову популарност. У 140 епизода мешају се интриге, љубави, историја... Док публика већ гледа епизоде које прате драматичне историјске тренутке 1916, снимљене у богатој сценографији и са раскошним костимима, екипа серије неуморно снима нове сцене.

После неколико недеља на хрватском острву Хвар, које је "глумило" Крф, снимање је настављено у комплексу Пинкових студија у Шимановцима. За потребе "Црвеног месеца" тамо је изграђен Београд у малом, са више од 6000 квадрата фасада и калдрмисаним улицама дужим од километра. Опремљено је више од 20 ентеријера, а сашивено је око хиљаду костима. Део ових ресурса користи се и у снимању "Југословенке", чији буџет износи око четири милиона евра.

Фото Војислав Данилов

Да се ради "пуном паром" уверила се и екипа "ТВ новости" која је посетила сет "Југословенке".

Под необично ведрим октобарским небом радници ужурбано подижу нове фасаде. Док са једне стране "ниче" зграда, на другој је већ подигнута реплика камених зидина Крфа. Александра Елчић, редитељка друге екипе, поставља сцену, 214. по реду. Чланови тима склањају трагове савремености, додају старинске фењере, чаше и флаше, у кафани "Два лимуна". Српска војска у различитим униформама, цивили у оделима и жене у народној ношњи седе у кафани или шетају тргом. Један од војника за узде држи два пунокрвна липицанера, чија се тамна длака пресијава на сунцу. Један је потпуно црн и миран, а други, са белом звездом на челу, реагује на сваки шум и покрет на сету.

Редитељка Александра Елчић и Ивана Дудић, Фото Војислав Данилов

По команди редитељке, на трг ступају бароница Софија Баумен (Ивана Дудић) и госпођица Косана (Јована Миловановић) и наилазе на болничарку Марију (Анита Стојадиновић).

- Добар дан, госпођице Софија - рече болничарка.

- Обично се удовице не ословљавају са "госпођице". Мада бих ја то волела, па је све у реду.

Душан Каличанин, Фото Војислав Данилов

Да вас упознам, ово је госпођица Косана, која од сутра почиње да ради у служби на Двору.

Њу можете да ословљавате са госпођице, јер заиста јесте - љубазно ће Софија, те укратко објасни Косани да у болничарки Марији наши рањеници виде анђела чувара, који о њима брине и дању и ноћу.

- Стоп! Ову сцену смо купили. Хвала вам! - чуо се са мотороле глас редитељке Александре Елчић. Испраћена са свог последњег сета овацијама, млада глумица Анита Стојандиновић се свима захвалила и пожелела срећу.

Добро познат лик из "Црвеног месеца", Софија Баумен, имаће запажено место и у наставку, али без супруга Николе Станимировића (Милош Ђуровић), који је погинуо током рата.

- Софија је изгубила мужа, официра Станимировића, приликом преласка на Крф. То је натерало да буде много јача и окрутнија. Уз све губитке које је имала у животу, Софија сад има само један циљ - да помогне свом народу и држави да успеју у намери да оформе Југославију - у даху говори глумица Ивана Дудић. - Свако има различита виђења те Југославије, која је некоме много донела, а некоме много одузела. У тим историјским околностима Југославија је била одлично решење да се братски народи уједине. Први светски рат преживели смо са много губитака и мислим да је једини начин био да се сви ујединимо, како бисмо на крају победили. "Југословенка" ће, верујем, помоћи онима који нису волели или веровали у Југославију да се ближе упознају са различитим аспектима те идеје.

Фото Војислав Данилов

На крају "Црвеног месеца" Софија је изгубила бебу, остала без оца, баке и мајке. Због овога је, објашњава Дудићева, њена јунакиња постала повезанија са Косаном, која такође нема никог свог на свету.

- Косана је млађа Софија, само што нема порекло какво је имала моја јунакиња. Софија је Косанин ментор, финансијски је помаже да заврши Сорбону. Косану муче љубав, служба, хранитељска породица Ристић... Зато су њих две толико важне једна другој - закључује Ивана Дудић.

Фиктивни део приче "Југословенке" фокусиран је на две породице - Павловић и Ристић. Стару београдску породицу Павловић, угледну и некада имућну, у којој су основне вредности част и поштење, чине Немања (Борис Комненић), Ирина (Бранка Пујић) и син Вук (Душан Матејић), који је верен Јеленом Ристић. Породица Ристић, пак, не преза да искористи нове околности - када се пословни успеси заснивају на корупцији, закулисним играма и политичким везама. Чланови породице Ристић су Димитрије (Драган Вујић Вујке), Милица (Јана Милић Илић), Јелена (Тамара Шустић), Стефан (Стефан Радоњић) и њихова усвојена ћерка Косана.

- Косана је имала ту несрећу да је одгаја породица Ристић, која представља све лоше тог времена. Они су, можемо рећи савременим термином, ратни профитери. Са друге стране, породица Павловић је оличење чистоте и искрености тог времена. Косана се склања од Вука баш због његове и Јеленине везе, али их можда иза угла чека романса - загонетна је Јована Миловановић, која признаје да је јунакиња коју тумачи мистична јер не зна своје порекло.

- Косана је сироче, не зна ко су јој родитељи, али стално са собом носи огрлицу која ће јој помоћи да сазна ко су јој отац и мајка. Она је паметна, зрела и свесна времена у ком живи, али и даље у понечему наивна. Вратила се свом народу из жеље да му помогне у време колективне депресије, безнађа, великих губитака, али и проналажења националног осећаја.

Анита Стојадиновић, Фото Војислав Данилов

Када човек оде из домовине, једино што му остаје је историја, култура и традиција које носи у себи.

Историјски део приче бави се односом између официра, Владе и Двора. Пратећи расплет, видећемо догађаје на ратишту, улогу српске војске у пробоју Солунског фронта, као и шта се дешавало након ослобођења земље. Мајор Љубомир Вуловић, кога тумачи Душан Каличанин, један је од историјских ликова који се појављују у "Југословенки".

- Све што су људи радили у то време, које је било тешко, ако не и најтеже у нашој историји, чинили су са много храбрости и одлучности, што је за свако поштовање. Можемо полемисати да ли су била исправна њихова убеђења, којима су несумњиво били одани до краја. Људи су све мање потпуно посвећени нечему и спремни на жртву или трпљење - запажа Каличанин.

- Поред оног што из историје знамо о Вуловићевом послу, политичким интригама и ставовима, више ме је занимало да сазнам о његовом приватном животу. Пронашао сам интервјуе његових индиректних потомака и приче о њему, те сазнао да је мајор био изузетно строг, интелигентан, моћан и неустрашив. Фантастичан је и његов однос са Драгутином Димитријевићем Аписом (Славиша Чуровић). Обојица су били индивидуалисти који су се међусобно веома уважавали.

Митра Младеновић, Фото Војислав Данилов

Док је екипа "ТВ новости" одлазила са једног сета на други, у ходнику испред гардеробе зачуо се глас Иване Дудић која је певала стихове чувене песме Лепе Брене - "Ја сам Југословенка". У богато декорисаном студију, односно салонском стану, за клавиром смо затекли младу глумицу Митру Младеновић. Коју је мелодију њена јунакиња Шарлот Котијар свирала, остаје нам да чујемо до краја серијала "Југословенка".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)