МОЈА ЕЛЗА СЕ ВРАЋА У ВЕЛИКОМ СТИЛУ: Весна Чипчић о новим улогама, кнегињи Милени, Лепосави Карабиберовић...

МАЈА ЈЕШИЋ

04. 10. 2020. у 16:43

МОЈА ЕЛЗА СЕ ВРАЋА У ВЕЛИКОМ СТИЛУ: Весна Чипчић о новим улогама, кнегињи Милени, Лепосави Карабиберовић...

Весна Чипчић / Фото Александра Погуберов/Промо

ПРЕ тачно четири деценије (1980) Весна Чипчић и Љубиша Самарџић освојили су на Филмском фестивалу у Нишу награду за Глумачки пар године, "Она и он", за улоге Весне и Боривоја Шурдиловића које су остварили у регионално популарној и ванвременској серији "Врућ ветар", коју додељују "ТВ новости", и која се ове године поново враћа на велика врата доделом на десетом Фестивалу домаћих телевизијских серија (ФЕДИС).

Улога Весне Шурдиловић донела јој је велику популарност и била је омиљена глумица широм бивше Југославије. Једна је од ретких српских глумица која је сарађивала са светски познатим глумцем Питером Јустиновим и редитељем Паолом Мађелијем. Више од тридесет година стални је члан Београдског драмског позоришта у којем је одиграла многе значајне улоге.

Незаборавна је њена Елза у филмском серијалу "Жикина династија", "Љуби, љуби ал` главу не губи". Публика је подједнако воли и у драмским ролама, али и као сјајну комичарку. Ових дана снима "пуном паром", чини се више него икада.

* Пред вама су бројни нови пројекти. Играте кнегињу Милену у серији "Краљ" Здравка Шотре, коју сви са нестрпљењем очекују. Симболички играте у Југославији, земљи у којој сте били велика звезда и једна од најомиљенијих глумица код публике. Са каквим емоцијама сте ушли у пројекат?

- У серијалу "Краљ" Жарко Лаушевић и ја у улогама краља Николе и кнегиње Милене такорећи гостујемо. У питању су улоге које смо снимали само један дан. Некада је и таква улога вредна пажње и испуњава глумца. Имати партнера попут Лаушевића празник је за душу. Са Здравком Шотром је узбудљив сваки сусрет. А кнегиња Милена је моја љубав још од давнина када сам је играла у позоришту, у хит представи "Дуго путовање у Јевропу". Добро је и поучно подсетити публику, па ако хоћете и едуковати, поготово млађе генерације. Историја овог народа је пребогата и не смемо је заборавити. А народ смо склон забораву.

Весна Чипчић / Фото Александра Погуберов/Промо

* Играте и мајку главне јунакиње у серији "Калкански кругови", драми са елементима трилера, чија је радња смештена у руралну средину. Како вам се допада овај жанр и улога у серији "Калкански кругови"?

- Лик Гордане, сеоске учитељице, веома ми се допао при првом читању. Ради се о жени која је цео живот провела са човеком кога није волела. У том браку добила је једину ћерку. Такорећи промашила је свој живот, и бори се да се то не понови и њеној јединици. Не бих вам је даље откривала. Одличан сценарио. Са Миланом Караџићем сам у позоришту остварила мноштво успешних улога, а ето нас сада и у овом серијалу на моју велику радост.

* У једној серији сте краљица, у другој жена из руралне средине? У чијој кожи вам је удобније, или је свака улога изазов за себе?

- Ништа лепше него играти тако различите ликове, улоге. Нас глумце почесто сместе у једну фиоку и служе се нама годинама. Но, дође време, некада пре, некада са закашњењем, и почну да вам нуде улоге разних жанрова и карактера. Ипак је најважније имати континуитет у овом нашем послу. Трајати.

* Чини се да сви помало чезнемо за неким старим бољим, умиљатијим, невинијим временима, па се снимају римејкови наших легендарних серија ("Паја и Јаре", "Жикина династија"). Мислите ли да и омиљени "Врућ ветар" заслужује да његову поетику упозна и нека нова млађа публика?

- У серији "Камионџије" играм улогу Лепосаве Карабиберовић, наше жене која живи у Америци. Како је дознала да је у нашој земљи актуелан повраћај имовине, она је долетела са жељом да своје наследство поврати. Актуелна тема. Заљубљује се у деда Јарца, али се то не завршава како је очекивала. Наивна, шашкаста и симпатична, али и помало тужна је та моја Лепосава Карабиберовић.

"АЈВАР" ЈЕ ТАЧАН, ЕМОТИВАН, УЗБУДЉИВ И ОЗБИЉАН

Весна Чипчић / Фото Александра Погуберов/Промо

* ИГРАЛИ сте у филму "Ајвар" мајку главне јунакиње чији се брак распада. Филм "гађа" све савремене теме које нас трауматизују и чине тужнима - отуђеност у браку, живот у даљини, самоћу - где су породични односи само оквир.

- Хвала редитељки Ана Марији Роси на улози Снеже у филму "Ајвар". До овог филма заправо нисам имала прилику да одиграм такав лик. Било ми је забавно и веома провокативно, а када се то на крају и награди, шта ћете лепше и боље. Са филмом који је побрао награде на свим фестивалима обишла сам готово целу Аустралију, и уверила се колико је тачан, емотиван, истинит, узбудљив и озбиљан.

* Недавно је настављено снимање култног серијала "Жикина династија". Да ли ће се поред Мише, Марије, Бобе... можда у новој верзији појавити и ваша незаборавна Елза?

- "Врућ ветар", па и "Луде године", веома су успешни серијали неког давног времена, па ми се чини да их публика са разлогом памти. На крају крајева, свако мало су репризирани па их је и ова најмлађа публика видела и заволела. Радује ме што на пролеће почињемо да снимамо римејк "Лудих година". Интересантно је то што сценарио за овај филм пише изванредна драмска списатељица Милена Марковић. Претходни серијал писао је њен отац Јован Марковић. Моја Елза враћа се на велики екран. Е, то ћете видети и како!

* Ваша ћерка, лепа и талентована Ања Алач, такође је глумица. Да ли слуша ваше уметничке сугестије, да ли сте задовољни развитком њене каријере?

- Незахвално је причати о свом детету. Ни Ања то не воли. Она је већ довољно своја и лепо крчи свој глумачки пут, тако да јој с правом не прија та врста дијалога. Оно што могу да кажем као старија колегиница, вредна је, успешна и озбиљно посвећена овој нашој уметности.

Весна Чипчић / Фото Александра Погуберов/Промо

* Познати сте као неко ко је одувек неговао лепоту. Естетика вам је у свему била важна. Незаборавне су фотографије вашег дома који личи на кућу добре виле из бајке. Ужитак и лепота били су вам важни и у кулинарству, спремању ваших чувених забава за пријатеље, сликарству, личном визуелном идентитету... Да ли вам успева да сачувате лепоту и у овој свакодневици која многе депримира?

- И у најгорим околностима имам ту вољу и моћ да пронађем зрно среће, задовољства и радости. Ако се то сматра лепотом, онда сам лепа. Мада сам као мала сваком ко би родитељима рекао: Лепа вам је Весна, озбиљно одговорила: "Не, чико, ја сам само симпатична". Трудим се, наравно, и то заиста није лако у овим новонасталим околностима. Очекују ме две интересантне улоге у позоришту у режији Ивице Буљана и Ерсана Мондтага. Ања, син Иван и рад ме чине срећном и задовољном. Немам времена да патим, тугујем и будем лоше.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)