УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Горан Малић - портрет Милоша Жутића

М. Н. М.

29. 09. 2020. у 15:08

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Горан Малић - портрет Милоша Жутића

Портрет Милоша Жутића, 1976. / Фото Горан Малић

МОЈ "Портрет Мише Жутића" снимљен је са екстремно јаким телеобјективом на генералној проби представе "Суђење госпођи Бовари", у Народном позоришту, у марту 1976.

Врло дуга жижна даљина утицала је да се позадина - и глумица Станислава Пешић - изгубе у неоштрини. Чим сам фотографију први пут изложио, на међународној изложби у Новом Саду, награђена је.

Једном ме глумац Миша Жутић пресреће с похвалом:

- Лепа слика, она ваша... и моја, из "Мадам Бовари". Хајде да се договоримо, волео бих да имам једну копију за себе, па ћу се постарати да се негде објави, да се прославимо, и ви и ја - осмехнуо се.

Обећах да ћу направити ту копију за њега, па ме послови заокупише и - заборавих. Нажалост, касније нисам ни могао да испуним обећање јер се Милош Миша Жутић, сјајан глумац и једнако сјајан човек, у пуној снази, изненада, у јесен 1993., преселио - у успомену. Сећања на њега и његову велику уметност, не само код мене, и те како трају. Верујем да сам, овом објавом, бар делимично, испунио дато му обећање.

Овако о настанку портрета славног глумца прича мајстор фотографије ФСС Горан Малић, управо овенчан Наградом за животно дело Фото-савеза Србије за изузетан дугогодишњи допринос афирмацији и развоју фотографске уметности и постигнуте врхунске резултате у раду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)