ТЕСЛА КАО ИНСПИРАЦИЈА: Изложба о прожимању у науке и визуелног стваралаштва

М. А. К.

25. 09. 2020. у 13:40

ТЕСЛА КАО ИНСПИРАЦИЈА: Изложба о прожимању у науке и визуелног стваралаштва

Фото приватна архива

ЗА национални Дан науке, 10. јули, којим се обележава и рођендан Николе Тесле, планирано је било отварање групне изложбе посвећене прожимању две, наизглед опречне дисциплине - науке и уметности, називане "Други свет", која ће се, због епидемиолошке ситуације, тек вечерас наћи пред публиком под кровом биоскопа "Балкан", а у организацији Фондације Саша Марчета.

Изведене у различитим медијима, радове за ову поставку приложили су аутори различитих генерација и поетика, и то: Селман Тртовац, Ана Ћузовић, Ива Ћирић, Ненад Гајић, Милан Личина, Жарко Алексић, Ива Атоски, Мирослав Миша Савић, Стеван Којић, Наташа Теофиловић, Бранислав Бркић и Јасна Јовићевић.

- У фокусу радова су или специфичне епизоде из историје науке, у виду митских наратива о научницима, научним поступцима и проналасцима, или контексти спровођења процедура које се користе у научним истраживањима - истиче историчар уметности Стеван Вуковић у тексту "Уметност у пољу научне имагинације".

Без свечаног отварања

Због мера превенције у ширењу ковида 19, вечерас неће бити уобичајеног свечаног отварања, а поставка ће моћи да се обиђе од 19 до 23 часа. Изложба ће бити отворена до 10. октобра, сваког радног дана осим недеље од 10 до 20 сати.

Посебно место у поставци посвећено је Тесли и његовим изумима, као инспирацији. Тако се Теслин калем, наводи Вуковић, у раду планираном да се изведе на отварању, користи као извор светла и звука, док је Теслина фикционализована биографија послужила као мотивски основ за размаштану цртану анимацију, а реченице које су грађене од општих места популарних митова о Тесли, постали су грађа за амбијенталну инсталацију која користи само текст и светло.

На изложби се налазе радови који су тематизовали и проблематизовали питања етике у спровођењу научних експеримената и функционалност коришћења софистицираних софтвера.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)