ОРДЕН НА ГРУДИМА, ЗА СРЦЕ НА ФРОНТУ: Петар Миладиновић снимио филм о власницима највећих одликовања у Великом рату, из Крушевца и околине

С. БАБОВИЋ

25. 09. 2020. у 16:20

ОРДЕН НА ГРУДИМА,  ЗА СРЦЕ НА ФРОНТУ: Петар Миладиновић снимио филм о власницима највећих одликовања у Великом рату, из Крушевца и околине

Фото архива аутора

ПРОФЕСОР техничког образовања из села Кукљин код Крушевца, Петар Миладиновић (40), успео је сакупи више од 100 вредних биографија носилаца Ордена Карађорђеве звезде са мачевима и Ордена белог орла са мачевима у Првом светском рату из Крушевца и околине.

Предан сакупљачки рад прво је освануо у књизи, потом на сајту, а прошле недеље и на играно-документарном филму, премијерно приказаном на РТС.

Да Крушевац има хероје, који су срце остављали на фронту у Великом рату, углавном је било познато, али колико их је тачно било, знали су потомци ратника који су успомене на неустрашиве претке чували у расутим породичним архивама. Све док Петар није одлучио да прашину одува са њих.

- Око 120 биографија сам на крају сакупио, али мислим да и то није коначан број - сведочи за "Новости" Петар Миладиновић, аутор филма "Хероји Крушевца и околине у Првом светском рату". - Драгоцени извори били су ми Војни архив, Архив Југославије, књига "Витезови Карађорђеве звезде" Томислава Влаховића, а пре свега, људи са терена.

Обилазио сам породице, разговарао сам са уваженим кустосима, историчарима музеја у Крушевцу, Александровцу, Трстенику. Свако је дао свој допринос да се о добрим јунацима чује добар глас.

ОДЛИКОВАЊА

Петар Миладиновић, Фото архива аутора

 

КО ће добити Карађорђеву звезду са мачевима, знало се "на лицу места", јер би надређени питао војнике "ко је био најхрабрији међу њима". Војници би "гласали" корачним иступањем. За орден Белог орла кандидате су углавном предлагале старешине - каже Миладиновић.

Списак јунака дуг је и за новинску репортажу. Од Андрије Николића, Божине Симића, Душана Додића до Раке Љутовца, нижу се имена која заслужују засебан уџбеник. Најтежи део режисерског задатка био је да се међу херојима направи селекција. Бирало се, подвлачи Миладиновић, само на основу броја сакупљених података.

Фото архива аутора

- Све војничке каријере су за пример, тако да се надам да ће од овог филма настати читав серијал - каже нам Миладиновић. - Филм је и настао као резултат дугогодишњег истраживања националне историје. Не намеравам да станем док не осветлим и последњег хероја са нашег простора. Добио сам и подршку града Крушевца за снимање.

ЈУНАК - ЧИСТАЧ ОБУЋЕ

НАЈМЛАЂИ носилац Карађореве звезде из крушевачког краја био је Раде Димитријевић. Рођен је у селу Вучје, а тукао се на свим фронтовима, највише под командом славног војводе Вука, са свега 18 година. Новинари су га 1939. године пронашли прекопута хотела "Сотировић".

- Лице му у ожиљцима, а дрвена протеза му замењује десну ногу - записали су новинари у потресном чланку о најмлађем јунаку који ради као чистач обуће.

Међу носиоцима највећих одликовања у Великом рату стоји поносито име генерала Душана Анђеловића (1886-1949), из Дворана код Крушевца. Гроб некадашњег командира јуришне чете на Солунском фронту је залагањем Миладиновићевог удружења "Српски витез" и потомака генерала обновљен на Старом гробљу у Крушевцу.

Јунаци  Ратници из Крушевца, Фото Архив аутора

- Генерал Душан Крстић (1889-1981) је такође одликован Орденом белог орла и Карађорђеве звезде, а упечатљив је што је био ађутант код краља Александра Карађорђевића, студирао са Де Голом и након Другог светског рата, одбивши да положи заклетву комунистима, остаје без имовине, почиње да предаје у Француској - износи саговорник "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)