УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ЗЛАТНИ БЕОЧУГ: Добитници дају светлост очима (ФОТО)

Д. МАТОВИЋ

22. 09. 2020. у 01:24

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ЗЛАТНИ БЕОЧУГ: Добитници дају светлост очима (ФОТО)

Фото: З. Јовановић

ПРЕСТИЖНО признање Златни беочуг, које се додељује за трајан допринос култури, уручено је у понедељак добитницима на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Изванредни Златни беочуг за животно дело добили су драмски уметник Војислав Брајовић, композиторка проф. Мирјана Живковић и редитељка Цисана Мурусидзе Чоловић. Међу лауреатима је и четворо новинара: Драган Богутовић, дугогодишњи новинар и уредник "Вечерњих новости", Мухарем Баздуљ, новинар и писац, Радоман Кањевац, уредник Другог програма Радио Београда, и Мирјана Дробац, одговорна уредница музичке продукције РТС-а.

Овим признањем, које је 49. пут доделила Културно-просветна заједница Београда, "овенчани" су и Удружење драмских уметника Србије и Установа студентски културни центар Београд. Повеље за трајни допринос култури Београда добили су Горан Весић, заменик градоначелника и Завод за заштиту споменика културе Београда. Награде су им уручили Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Београда и чланови жирија проф. др Зоран Аврамовић,председник, и Братислав Петковић.

- Сведоци смо велике пошасти која је задесила цело човечанство - рекао је Ајдачић. - Тако се и наша награда уручује касније него што је уобичајено и у измењеним условима. Али и овај чин уручења награде за духовну лепоту, као и повеље за улепшано "лице града" доказује да култура опстаје у свим условима и да представља насушну људски потребу. Занемаривањем културе убијамо дух једног народа. А на овај начин доказујемо да култура опстаје.

Златни беочуг уручен је и оперској уметници мр Тањи Андријић, као и певачу Оливеру Мандићу, музичком уметнику и књижевнику Раду Вучковићу, културним посленицима др Славољубу Веселиновићу и мр Драгану Гачићу. Међу добитницима су и редитељ Саша Габрић, књижевник Ђорђе Сибиновић, кореограф Душан Симић, књижевник Стојан Срдић, сликар проф. мр Добри Стојановић и Удружење "Милутин Миланковић".

ПРЕГАЛАШТВО ДРАГАНА БОГУТОВИЋА

Фото: З. Јовановић

ЗА заокружене духовне вредности и достигнућа која континуирано повезују све оне који омогућују успешнији духовни живот Београда и Србије, Златним беочугом награђен је Драган Богутовић, дугогодишњи новинар и уредник културне рубрике "Вечерњих новости". Током дуге новинарске каријере, Богутовић је све време пратио књижевну продукцију. Објавио је више од хиљаду интервјуа са најпознатијим писцима. Са Небојшом Глишићем водио је неколико културних подухвата, као што је избор романа деценије, најбољих српских драма, најбољих српских сликара. Један је од оснивача књижевне награде "Меша Селимовић" и добитник више награда и признања.

- Сада, када је свет због епидемије ковида 19 задесила највећа драма којој се крај не назире, из ње морамо сви са катарзом изаћи. Поштовани добитници Златног беочуга, ви сте данас светлост у нашим очима и радост у нашим мислима - поручио је Милован Витезовић, председник КПЗ Београда у говору коју је прочитао конферансије, јер књижевник из здравствених разлога није могао да присуствује уручењу.

Захваљујући се на награди, Горан Весић је говорио о намерама градских власти да подигну споменике Васку Попи, Меши Селимовићу, Јовану Јовановићу Змају... Говорио је и о отварању новог позоришта, градске галерије, Музеја града Београда. А у име добитника, присутнима се обратио Радоман Кањевац, који је у беседи истакао:

- Кад укључимо интернет, кад купимо новине или бацимо поглед на телевизију, имамо утисак да нам треба још једна маска, против вируса који се у стварном и виртуелном свету шири сваки дан, лако се преноси и оставља трајне последице. У таквој ситуацији није нам тешко да замислимо Културно-просветну заједницу као кризни штаб који се годинама са успехом бори против оваквих појава. Није нам тешко ни да ову награду схватимо као једну од мера против тог неукуса, у корист нашег укупног духовног здравља.

Кањевац се у беседи захвалио Културно-просветној заједници, али и вирусу корона:

- Хвала вирусу корона што нам је омогућио изолацију и самоћу о којој многи писци, сликари, композитори сањају годинама и што нам је показао да чисте руке и физичка дистанца омогућавају да живимо изван сваког зла.

Уз повељу и Златни беочуг, овогодишњим добитницима уручена је монотипија Милоша Шобајића, као и књиге "Мојих 80 - Портрети" Матије Бећковића (издање Компаније "Новости") и "Смена" Петра Ракочевића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)