У ЕПИДАУРУС САМО ПОД МАСКАМА: Древни амфитеатар домаћин најмасовнијег живог фестивала

В. СТРУГАР

четвртак, 06. 08. 2020. у 10:33

У ЕПИДАУРУС САМО ПОД МАСКАМА: Древни амфитеатар домаћин најмасовнијег живог фестивала

Фото приватна архива

КАКО изгледа театар у доба короне, ових дана показали су Грци, који су тренутно у најбољој позицији у Европи, јер захваљујући древним амфитеатрима могу да играју представе на отвореном.

Сигурно један од најмасовнијих "живих" фестивала, иако у смањеном обиму, тренутно се одвија у древном Епидаурусу, насталом на Пелопонезу пре 2.400 година.

Уместо осамдесет програма који се обично изведу током лета, ове године су се морали задовољити са седамнаест и то домаћих, јер није било гостовања из иностранства.
Концерти, представе, опере и други програми одвијају се пред четири и по хиљаде посетилаца, што је тек трећина капацитета овог амфитеатра. Толико људи гледало је уживо и премијерно Есхилове "Персијанце", у режији Димитриса Лигнадиса, уметничког директора Националног позоришта Грчке. Гледалаца је сигурно било много више, јер је први пут у дугој историји Епидауруса једна представа имала директан пренос на интернету.
Како су известили светски медији, "премијерно" се десило и да у античком позоришту маске не носе глумци већ - публика. Овај догађај остаће упамћен и по другим несвакидашњим околностима: карте су се издавале само електронским путем, представа је играна без паузе, па и без пултова са освежавајућим напицима у близини амфитетра.

ОПСТАНАК

ОДЛУКОМ Владе у Грчкој су 12. марта у првом таласу короне затворена сва позоришта, а од 1. јула дозвољен је рад само онима који могу да изводе представе на отвореном - али са половином капацитета. Још нико не зна како ће се ситуација развијати убудуће, иако је јасно да ће због физичког удаљавања бити, извесно, смањен број карата. Државне субвенције нису довољне, свесни су и у Министарству културе, за голи опстанак позоришта.

ПРЕМИЈЕРА Аристофанова "Лисистрата", Фото приватна архива

Иначе, међу публиком све време су се кретали редари опремљени хируршким рукавицама и пластичним визирима, водећи рачуна да посетиоци држе дистанцу док се пењу стрмим каменим степеницама... Тек кад су дошли до својих седишта, могли су да се препусте уживању у представи и најакустичнијем театру на свету, у коме се с позорнице чује сваки звук ,чак и у последњем, педесет петом реду.

Осим Есхилових "Персијанаца", публика у Епидаурусу видела је и Аристофанов комад "Лисистрата", барокну оперу "Велики потоп", док ће од 7. до 9. августа на репертоару бити Аристофанове "Птице".

ГЛУМЦИ РАДЕ У КАФИЋИМА

БИВШИ председник Савеза грчких глумаца Димитрис Антонијадис, изјавио је да је држава помогла донекле само извођачима који су у тренутку када је почела пандемија имали посао. Нажалост, чак 80 одсто их је незапослено, па су многи данас принуђени да траже посао у кафићима и хотелима:

Ситуација је већ била тешка. Вирус није дошао и упопастио неки рај, али сада је пакао.

- Ово је свето место које нам ствара осећај хармоније. Култура не може да стоји мирно. Морамо да наставимо даље - биле су неке од реакција публике, после извођења представа на "светом месту", јер Епидаурус припада Аклепијевом светилишту и од 1988. је на Унесковој листи светске баштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)