РЕДИТЕЉ ПОЛ КАМПФ: Свет је ћутао о злочинима у "жутој кући", намеравам да испричам аутентичну причу

А. ПОПАДИЋ

31. 07. 2020. у 13:40

РЕДИТЕЉ ПОЛ КАМПФ: Свет је ћутао о злочинима у жутој кући, намеравам да испричам аутентичну причу

Фото: Архив "Новости"

АМЕРИЧКИ редитељ Пол Кампф и српска продукцијска кућа "Бандур филм" још прошлог лета најавили су екранизовање приче о страдању Срба у озлоглашеној "жутој кући", али је тек пре десетак дана филм "Жетва" и званично најављен.

Филмски центар Србије подржао га је са 40 милиона динара, а комисија је похвалила "вешто написан сценарио, низ убедљивих сцена иманентних трилеру, што ће, верујемо, привући пажњу шире публике". Кампф је и аутор сценарија, насталог на основу романа Веселина Џелетовића "Српско срце Јоханово".

У разговору за "Новости", из Лос Анђелеса поручио је да се радује доласку у Србију крајем септембра. До тада, посвећен је истраживању теме "жуте куће", албанских злочина и илегалне трговине органима.

- Стално читам и усвајам нове информације, а оне нијансирају причу. Тренутно сам усмерен на оне делове који објашњавају да су међународне мировне снаге биле присутне у периоду после сукоба, али наизглед неупућене у догађаје о којима говори наш филм. Надам се да ћу добити бољи увид у оно што се десило кроз личне разговоре које планирам да обавим по доласку у Србију - каже нам Пол Кампф.

Радња филма је непромењена у односу на књигу, а окосницу чини богати Немац Јохан, који долази на Косово у потрагу за породицом човека чије срце носи у грудима. На ову причу наслања се тема "жуте куће" и илегалне трговине органима. Да ли је било негативних коментара на вест да амерички редитељ снима филм о српским жртвама?

КАСТИНГ ЗА СРПСКЕ ГЛУМЦЕ

ТОКОМ јесени, Пол Кампф ће у Србији организовати кастинг за домаће глумце:

- Већи део филма биће на енглеском, али ће неки од јунака говорити српски и енглески, а за те дуалне улоге интервјуе ћу водити лично. За оне домаће глумце који говоре само српски ангажоваћу преводиоца који ће им прености моје директиве и очекивања. Режирао сам неколико филмова са глумцима из других говорних подручја и увек сам се ослањао на своје инстинкте и на понашање глумаца док раде. Такве ствари превазилазе језичке баријере.

- Није било никаквих притисака или захтева да променим тему, приступ или локацију. Моја намера је да испричам причу са поштовањем и што је могуће аутентичније. Истовремено, сматрам да је то што се ниједан амерички редитељ није бавио овом темом заправо добродошла промена и другачији поглед - сматра Кампф.

А како својим америчким пријатељима описује "Жетву"?

- Кажем им да је то филм о ономе на шта су неки људи спремни само због профита, али и о невероватним догађајима који су уследили. Фокусирам се на духовно путовање главног јунака Јохана и на то да и у највећој тами постоји траг светлости. Такве ствари нам свима дају наду, и то је оно што желим да покажем у "Жетви".

Познати глумци Харви Кајтел и Маја Моргенштерн прихватили су мање улоге у "Жетви" и пре него што је филм званично најављен. А на питање да ли је већ почео потрагу за главним глумцем, редитељ одговара:

 

Фото: ИмДб

Харви Кајтел прихватио улогу у филму о страдању Срба

- У Холивуду разговори са глумцима почињу тек када имате доказ да је филм обезбедио буџет и да ће, заправо, бити снимљен. Сада када је "Жетва" и званично најављена почео сам разговоре са агентима и менаџерима глумаца које потенцијално видим у главној улози. Иако имам фаворите за улогу Јохана, не могу да говорим о именима јер много тога зависи од доступности и радног календара глумаца. А и када јавно поменете једно име онда је тешко заинтересовати неког другог. Знам да ћемо имати позната имена у великим улогама, а чим потпишем уговор са главним глумцима, јавићемо вам да обавестите своје читаоце - каже Пол Кампф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

deda

01.08.2020. 09:32

Logicno da su glavni krivci sakrivali istinu jer su sami kupovali organe jadnih ljudi na zivo vadjeni koji su uzaludno vikali i boga u pomoc zvali.Ceo svet treba da sazna istinu.Pocinioci jos uvek uzivaju na slobodi.Taj ko je elaborat iz Haga o ZUTOJ KUCI sakrio sa dokazima o istini treba da bude osudjen na dozivotnu robiju.

Milenko

26.08.2020. 09:19

Žalosno ali istinito,da naši srbski tužioci,sudstvo i pravna struka u saradnji sa istoričarima isličnim profilima ne pokrenu istragu pred međunarodnim sudom,jer država je ojačala i ima toliko novca da bi se to moglo platiti. Neka država zatraži pomoć od dijaspore u novcu ali samo za rešavanja problema žrtava nad nedužnim Srbskim narodom. Političari samo obećavaju a ništa ne rade jer računaju da za vrijeme mandata dobro zarade i žive. Lp.