РЕДИТЕЉ ПОЛ КАМПФ: Свет је ћутао о злочинима у "жутој кући", намеравам да испричам аутентичну причу

А. ПОПАДИЋ

31. 07. 2020. у 13:40

АМЕРИЧКИ редитељ Пол Кампф и српска продукцијска кућа "Бандур филм" још прошлог лета најавили су екранизовање приче о страдању Срба у озлоглашеној "жутој кући", али је тек пре десетак дана филм "Жетва" и званично најављен.

РЕДИТЕЉ ПОЛ КАМПФ: Свет је ћутао о злочинима у жутој кући, намеравам да испричам аутентичну причу

Фото: Архив "Новости"

Филмски центар Србије подржао га је са 40 милиона динара, а комисија је похвалила "вешто написан сценарио, низ убедљивих сцена иманентних трилеру, што ће, верујемо, привући пажњу шире публике". Кампф је и аутор сценарија, насталог на основу романа Веселина Џелетовића "Српско срце Јоханово".

У разговору за "Новости", из Лос Анђелеса поручио је да се радује доласку у Србију крајем септембра. До тада, посвећен је истраживању теме "жуте куће", албанских злочина и илегалне трговине органима.

- Стално читам и усвајам нове информације, а оне нијансирају причу. Тренутно сам усмерен на оне делове који објашњавају да су међународне мировне снаге биле присутне у периоду после сукоба, али наизглед неупућене у догађаје о којима говори наш филм. Надам се да ћу добити бољи увид у оно што се десило кроз личне разговоре које планирам да обавим по доласку у Србију - каже нам Пол Кампф.

Радња филма је непромењена у односу на књигу, а окосницу чини богати Немац Јохан, који долази на Косово у потрагу за породицом човека чије срце носи у грудима. На ову причу наслања се тема "жуте куће" и илегалне трговине органима. Да ли је било негативних коментара на вест да амерички редитељ снима филм о српским жртвама?

КАСТИНГ ЗА СРПСКЕ ГЛУМЦЕ

ТОКОМ јесени, Пол Кампф ће у Србији организовати кастинг за домаће глумце:

- Већи део филма биће на енглеском, али ће неки од јунака говорити српски и енглески, а за те дуалне улоге интервјуе ћу водити лично. За оне домаће глумце који говоре само српски ангажоваћу преводиоца који ће им прености моје директиве и очекивања. Режирао сам неколико филмова са глумцима из других говорних подручја и увек сам се ослањао на своје инстинкте и на понашање глумаца док раде. Такве ствари превазилазе језичке баријере.

- Није било никаквих притисака или захтева да променим тему, приступ или локацију. Моја намера је да испричам причу са поштовањем и што је могуће аутентичније. Истовремено, сматрам да је то што се ниједан амерички редитељ није бавио овом темом заправо добродошла промена и другачији поглед - сматра Кампф.

А како својим америчким пријатељима описује "Жетву"?

- Кажем им да је то филм о ономе на шта су неки људи спремни само због профита, али и о невероватним догађајима који су уследили. Фокусирам се на духовно путовање главног јунака Јохана и на то да и у највећој тами постоји траг светлости. Такве ствари нам свима дају наду, и то је оно што желим да покажем у "Жетви".

Познати глумци Харви Кајтел и Маја Моргенштерн прихватили су мање улоге у "Жетви" и пре него што је филм званично најављен. А на питање да ли је већ почео потрагу за главним глумцем, редитељ одговара:

 

Фото: ИмДб

Харви Кајтел прихватио улогу у филму о страдању Срба

- У Холивуду разговори са глумцима почињу тек када имате доказ да је филм обезбедио буџет и да ће, заправо, бити снимљен. Сада када је "Жетва" и званично најављена почео сам разговоре са агентима и менаџерима глумаца које потенцијално видим у главној улози. Иако имам фаворите за улогу Јохана, не могу да говорим о именима јер много тога зависи од доступности и радног календара глумаца. А и када јавно поменете једно име онда је тешко заинтересовати неког другог. Знам да ћемо имати позната имена у великим улогама, а чим потпишем уговор са главним глумцима, јавићемо вам да обавестите своје читаоце - каже Пол Кампф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (3)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)