ОБЕЛЕЖЕНО 130 ГОДИНА ОД СМРТИ ВАН ГОГА: Корење васкрсло с разгледнице

Горан Чворовић. дописник из Париза

30. 07. 2020. у 01:00

У Француској је обележено 130 година од смрти чувеног сликара Винсента ван Гога у месту Овер на Оази, недалеко од Париза, у необичним условима пандемије, због чега је Ван Гогова кућа тренутно затворена за посетиоце.

ОБЕЛЕЖЕНО 130 ГОДИНА ОД СМРТИ ВАН ГОГА: Корење васкрсло с разгледнице

Фото Тањуг

У Туристичком бироу Овера, за "Новости", истичу да је и поред специфичне ситуације која влада у целом свету за ову прилику организован обилазак овог места које је Ван Гог прославио.

Захваљујући случајном поређењу с једном разгледницом, ова годишњица се поклапа и с невероватним открићем, тајне настанка његове слике "Корење", коју је завршио у дану када је извршио самоубиство.
Енигму настанка овог дела, која је трајала до данашњих дана, разрешио је, ненадано, током карантина, Вутер ван дер Вен, један од највећих светских специјалиста за сликарство славног холандског мајстора.

АУТОПОРТРЕТ Ван Гог, Фото Тањуг

Овај стручњак, научни директор Института "Ван Гог", рођен у Холандији, који одмалена живи у Стразбуру, проводио је време карантина услед пандемије блокиран у стану, сређујући помало своје ствари. Био се усредсредио на нумерисање старих поштанских карата с почетка прошлог века, у власништву колекционарке из Овера.

- Једна од њих била је преда мном на екрану. Представљала је бициклисту који се зауставио уз пут, где се данас налази улица Добињи. Око ми је изненада привукао први план, који показује дрво са корењем. Одједном сам имао утисак да сам ту слику негде већ видео - преноси Вутер ван дер Вен.

СЛИКАЊЕ СНА

У Оверу је насликао осамдесетак слика и 64 цртежа. Велики постимпресиониста је иза себе оставио преко две хиљаде платна и цртежа, данас непроцењиве вредности, од којих је за живота званично успео да прода само једну слику, "Црвени виноград", из времена његовог боравка у Арлу. Сликао је бесомучно, мало је спавао. Говорио је да би сањао слику, а затим сликао свој сан. У наступу лудила, одсекао је своје ухо и поклонио га проситутки.

Усхићен, позвао је одмах Доминик-Шарла Жансена, председника Института "Ван Гог", који управља "Кућом Ван Гога" у Оверу, на четрдесетак километара северозападно од Париза.

На лицу места се готово ништа није променило. Жансенс каже да је само требало мало очистити траву око стабла чије је корење видљиво услед ерозије, да би се утврдило да је Ван дер Вен био у праву. Његово откриће као веродостојно потврдили су већ експерти из Ван Гоговог музеја, а ово место биће ускоро доступно публици, која долази у ходочашће путевима стваралаштва холандског мајстора.
Улица Добињи је на неколико минута хода и паралелна је са садашњом Улицом генерала Де Гола, где се налази Ван Гогова кућа, бивша гостионица "Раву" у којој је славни сликар провео 70 последњих дана свог живота, и коју је изнајмљивао по цени од једног франка дневно. Собу број 5, површине седам квадратних метара, газде више, због сујеверја, нису издавале.
Дело "Корење" насликано је петнаестак година пре издавања поштанске карте.
Слика коју је радио последњег дана свог живота, представља корење дрвећа, али и унутрашње немире. Касније током дана пуцао је себи у груди, а умирао је два дана, у 37. години, на рукама свог брата Теа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)