ГЛОБАЛИСТИ ОТИМАЈУ ВИНЧАНСКУ КУЛТУРУ: Неки Европљани желе да присвоје наслеђе Србије

Борис Субашић

21. 07. 2020. у 08:10 >> 08:10

ФИГУРИНА стара око 7.000 година, коју су археолози Завичајног музеја Жупе у Александровцу пронашли пре неколико дана у Витковцу, припада винчанској култури, најблиставијој цивилизацији неолита. Иако је реч о области реке Расине или, шире посматрано, Западног Поморавља, она би ускоро могла да постане Подунавље.

ГЛОБАЛИСТИ ОТИМАЈУ ВИНЧАНСКУ КУЛТУРУ: Неки Европљани желе да присвоје наслеђе Србије

Фото Новости

Ако културни глобалисти прогурају свој пројекат такозване дунавске културе, и Жупа Александровачка заједно са својим винчанским богињама отићи ће у "Праевропску подунавску унију". Као и Плочник крај Прокупља са најстаријим топионицама Европе и Рудник у Шумадији, са рудницима винчанске културе, међу најстаријим очуваним на свету.

Археолози се у шали питају да ли ће и шварцвалд торта, названа по планини на којој извире Дунав бити названа подунавска торта, јер се једе у целом Подунављу. Ако то звучи као глупост, зашто се онда сматра паметним и оправданим да се винчанска цивилизација, за коју постоје докази да је постојала, утопи у неку измишљену подунавску.

Иако прича о глобализацији каменог доба у Европи звучи као бизарна шала из Летећег циркуса Монтија Пајтона, реч је о врло озбиљном, богато финансираном и медијски промовисаном пројекту по ком културна баштина Србије може у Европску унију, где Србија није баш добродошла.

- Већ више година постоји тенденција да се такозвано винчанско писмо, које је дискутабилно у науци, назива подунавско писмо. У ствари ту је важна идеја која се гура паралелно, да се винчанска култура прогласи подунавском. Шта је циљ овакве тенденције? У крајњем, да се присвоји винчанска култура, најсјајнија у неолитској Европи. Изгледа да је неким данашњим Европљанима тешко да признају да Србија има нешто боље од њих, па им је намера да присвоје њену баштину тако што ће је обухватити ширим појмом подунавске културе, који би обухватио више истовремених регионалних неолитских култура у данашњим подунавским земљама ЕУ. Иако ниједна од њих не може да се пореди са винчанском ни у организацији, ни у уметности, ни у архитектури, ни у металургији. Својатањем винчанске културе, оне би добиле на значају тако што би присвојиле њено културно наслеђе. Ова тенденција се своди на кићење туђим перјем и манипулацију која са науком везе нема. Више ми личи на неку политику - каже, за "Новости", археолог проф. др Миле Стојић.

Милорад Стојић / Фото Новости

У светској науци је општеприхваћено да се винчанска култура развила на простору Србије од средине шестог до средине четвртог миленијума пре нове ере, а да су њени огранци допирали до данашње Источне Босне, Источне Славоније, Северне Македоније, Црне Горе, Бугарске и румунског Баната.

Међутим, неки западни стручњаци последњих двадестак година гурају у светску, па и српску јавност идеју да су знакови пронађени на предметима винчанске културе у ствари праевропско дунавско писмо, иако нису нађени ни у већем делу Подунавља, а камоли на целом Старом континету.

Милоје Васић на Винчи / Фото архива

Носилац идеје о општој праевропској подунавској цивилизацији је др Харалд Харман, немачки научник и лингвиста, који живи и ради у Финској. У његовој биографији стоји да је предавао на више немачких и јапанских универзитета и да је члан Истраживачког центра за вишејезичност у Бриселу. Он је и потпредседник Института за археомитологију у Калифорнији и директор његовог европског огранка у Финској. У Србији је први пут гостовао на симпозијуму који је организовао огранак САНУ у Новом Саду, где је промовисао идеју о дунавском писму, које је у ствари исто оно винчанско писмо чије је постојање доказивао др Радивоје Пешић.

МРЕЖА НАСЕЉА

СРБИЈА је дословно покривена мрежом насеља винчанске културе. Током археолошких ископавања на простору угљенокопа Колубара нађено је толико предмета да надлежни ваљевски музеј нема дословно где да их стави, јер су им сви магацини крцати.

- У Мачви се налазе остаци скоро петсто винчанских насеља са културним слојем дебелим око десет метара, у Дреновцу код Параћина су откривени остаци огромног насеља, у Медведњаку је локалитет који баца потпуно ново светло на домете винчанске културе, али нико паметан неће због њих да јој мења име. Међутим, они који хоће да је присвоје и заките се њоме, да би добили значај који реално немају, желе да јој промене име и самим тим и идентитет - каже Стојић.

Да би знаци пронађени на винчанским посудама могли да буду неки систем графичког споразумевања претпостављали су и други истраживачи, почевши од пионира српске археологије Милоја Васића, до савремених научника Марије Гимбутас, Александрине Цермановић и Јована Тодоровића. Овим проблемом се баве и светски научници, међу којима је др Шан Милтон Вин, који је још 1981. докторирао у Калгарију на теми "Знаци винчанске културе".

Актуелна прича о дунавском писму модификује научна истраживања ради промовисања идеје о подунавској култури, некаквој "праевропској Месоспотамији" у којој Винча и Србија бледе до нестајања. Упркос томе што о некој општој подунавској култури у неолиту нема никаквих археолошких доказа, овај пројекат се гура кроз књиге и скупове, којима су, неуобичајено, спонзори и неке европске банке.

Др Драгана Антоновић / Фото Новости

Српски научници подсећају да је прве трагове велике неолитске културе професор Милоје Васић почетком 20. века открио у Јабланици, крај Младеновца, која није близу Дунава. Ова праисторијска култура је свој научни назив добила по другом, археолошки много већем и значајнијем локалитету у Винчи. То су били остаци до тада невиђеног "праисторијског града", али археолози наглашавају да то није једини такав локалитет таквог значаја у Србији, већ само први који је пронађен међу њима, игром судбине, у Винчи крај Дунава.

- Винчанске културе нема ни у Аустрији, ни у Немачкој, ни у Мађарској, где протиче Дунав, па како онда неко може да ту културу назове подунавска? Наравно да тамо постоје паралелне неолитске културе, али оне нису винчанске. Централна Србија је главна, најзаступљенија, најјача област у винчанској култури која је овде најдуже трајала, а следи њен јужносрпски огранак. Винчанска култура је аутохтона на нашем простору, а доказ су њени материјални трагови којих има дословно свуда у Србији. Винча је имала огромна градска занатска насеља и сателитска сеоска насеља око њих која су производила храну за те градове, као и у савременом свету. Главни импулс за развијање такве културе дала је металургија, која је аутохтона у Србији, што је доказано и општеприхваћено у науци. Она је била је главни подстрек да винчанска култура постане тако блистава и тако разуђена - каже археолог др Драгана Антоновић, коју смо затекли на ископавањима праисторијског рударског комплекса на Руднику, једног до центара винчанске металургије.

Фото Танјуг

Она слеже раменима констатујући да је глобализација тренутно у моди, али признаје да не разуме зашто је помодари гурају и праисторију, где јој места нема.

- Видите ли да Дунав тече испод Рудника? Наравно да не видите. А ипак је ово важно подручје винчанске цивилизације. Као и Плочник, крај Прокупља, крај реке Топлице, а не крај Дунава. Стварно не разумем те нове трендове неке насилне глобализације. Чињеница је да су Винчанци имали контакте и трговину са другим цивилизацијама из Подунавља, али не може се правити вештачко јединство у праисторији по аналогији с удруживањем данашњих подунавских земаља - закључује Антоновићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Pitu Guli

21.07.2020. 00:11

A ko bi drugi do Nemci, neće se oni smiriti dok ne završe svoj viševekovni projekat genocida nad Srbima, onako kako su istrebili Lužičke Srbe sad žele da istrebe i nas! Vinčanska civilizacija je srpska i samo srpska i to treba upisati u ustav!!!

Mare

21.07.2020. 00:28

Na sve moguće načine po svaku cenu zaštiti neprocenjivo blago koje imamo i koje tek treba biti otkriveno. Država treba da otvori što više lokaliteta i da stave mali milion tabli pored auto puta da se napokon vidi šta ovde postoji. Ti koji nam pišu i kroje istoriju po svaku cenu će ovaj prostor prikazivati kao crnu rupu evrope a mi smo im ako hoćemo iskreno i pomogli u tome. Ne radeći ništa da svet sazna i pustivši da nam otimaju sve što vredi. Zato hrabro u odbranu naše istorije

Suverena

21.07.2020. 07:45

Замислите само кад би признали да је Винчанска култура срБска! Онда би морали писати потпуно нову историју целе Европе, а ни после 100 година од Васића, нису променили ни слово у својим лажним причама... Језуити су напсиали ову верзују догађања да би сакрили све о нама. Они су успели у обмањивању. На нама је да свету покажемо Истину.

Ruben

21.07.2020. 17:12

Zasto vas to uopste cudi? Germanski kriminalci su od njihovog politickog ujedinjenja pocetkom devetnaestog veka krenuli u tri pljackaska pohoda Evrope ; ovaj treci se dogadja trenutno i posto su dva prethodna bili vodjeni uglavnom brutalnom silom i polomili im se preko ledja, danas to rade mnogo perfidnije ; ali njihova priroda pljackasa i kriminalaca je mozda gora danas nego ikada pre.

Krajcovani Srbin

24.07.2020. 08:37

Ljudi,pa dajte borite se...Ne dozvolite da svaka fufa iz sveta ili Evrope oduzima od Srbije po nesto.Zna se odavno da je Srbia i da u Srbi autohotni u ovom delu Evrope i zna se da mnogima smetamo iz vise razloga. Grabite,borite se,tucite,mlatite,angazujte sve i svakoga za nasu stvar,nije dovoljno nikad bilo ,eto....postenjem,finocom,kulturom,pa eto...Valjda ce shvatiti,i biti posteni ljudi koji ce nas razumeti!? Ne,ne..ne,ne...Samo nastupiti agresivno i gurati do kraja. Samo tako moze da se uspe. Srecno!!!

milan

26.07.2020. 11:46

Na severu Rusije, na istocnim padinama Urala, u tresetnim naslagama nadjen je najstariji ikada drveni spomenik, star 12000 godina, tzv. Šigirski idol. Nisam nikada cuo da su Rusi tvrdili kako je to dokaz neke prastare autohtone ruske kulture i kako su oni kolevka evropske civilizacije. Vinča ima veze sa Srbima koliko i Šigir sa Rusima - samo ime lokaliteta. Govoriti o Srbima, Hrvatima, Nemcima itd. u vreme neolita je cista glupost. Naziv "dunavska kultura" postoji jer je donji tok Dunava i Djerdap bio prirodni kanal kojim su se dosljaci iz Male Azije sirili prema Evropi. Nije to nikakav "arheološki grabež" kako se želi predstaviti u članku. Pre bi grabež bio naše srpsko prisvajanje nečeg što nam ne pripada (osim kao lokacija na teritoriji unutar sadašnjih granica sadašnje Srbije).

mirjan

15.08.2020. 16:44

pa dok nasi akademici cute i daju glas za ove projekte EU , tako ce nam i biti , strasno je kako ucene glave ove zemlje Srbije , prodaju njenu istoriju tako lako , prosto neverovatno , treba pitati nase akademike sta onasa ni rade ,zasto ne cuvaju istoriju naseg naroda , zasro ne kazu stanite , to je nasa istorija a ne vasa , Zasto ?

666777

04.09.2020. 13:49

Ако Винчанска култура у домаћој науци није препозната као Српска ,у смислу да смо ми потомци тих Винчанаца, какве онда везе има како се зове?