СНИМАЊЕ УЗ МАСКУ: Филмске екипе настављају рад, али стриктно поштујући мере опреза

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 09:34

СНИМАЊЕ УЗ МАСКУ: Филмске екипе настављају рад, али стриктно поштујући мере опреза

Фото К. Михајловић

ФИЛМСКОМ центру Србије прослеђен је закључак Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19, према којем се снимања филмских и телевизијских пројеката сматрају радом привредних субјеката који не пружају услуге становништву, и не потпадају под забрану организованог јавног окупљања више од 10 људи у отвореном и затвореном простору.

Како, за "Новости", истиче Гордан Матић, директор ФЦС, то у пракси заправо само значи да се снимања не обустављају као у време ванредног стања, али да је све у филмској индустрији и даље веома тешко, компликовано и неизвесно.

- На снази су све прописане мере опреза, што подразумева ношење маски, визира, рукавица, мерење температуре, долазака на филмске сетове у различито време како би било што мање људи на једном месту, и све остало што може да помогне у превенцији против ковида. У сталном смо контакту са колегама из филмских центара из региона и неких европских земаља, да чујемо њихова искуства, и нико нема потпуно поуздана решења.

Али у овом тренутку се, углавном, свуда снима - у Хрватској, Румунији, Словенији, Мађарској, Немачкој... - каже Матић.

У Данској, Француској, као и у неким другим земљама Европске уније, како наводи, обавезан је карантин за сваког члана филмске екипе. Они на снимања стижу из своје хотелске собе, у коју се враћају чим заврше посао.

Са снимања серије “Бележница“ Фото К. Михајловић

Данас прва клапа "Кошара"

ПОСЛЕ два одлагања, како "Новости" незванично сазнају, прва клапа филма "Кошаре" требало би да "падне" данас, у раним јутарњим часовима. На сету у касарни у Лесковцу тренутно је око 100 чланова филмске екипе, који завршавају последње припреме за почетак снимања, уз све компликоване мере опреза које су прописане. После једног снимајућег дана у Лесковцу, екипа која реализује ратну драму о херојском подвигу Војске Југославије против ОВК током НАТО бомбардовања Србије требало би да настави рад у Белој Паланци.

Сваки од главних глумаца, оних који имају дијалоге, довози се и одвози са сета посебним возилом.

- Наше екипе поштују постављена правила, иако су, тренутно, и даље одложена сва снимања филмова, а сет је активиран само за ратну драму "Кошаре", у режији Балше Ђога. Видећемо шта ће се догађати у августу и каква ће бити ситуација код нас са ковидом, а тада је планиран почетак снимања филмова "Хаџијино звоно" Милутина Петровића, "Голи оток" Милоша Радивојевића, "Лето кад сам научила да летим" Радивоја Андрића. Преостаје нам да се надамо да ће све бити у реду - истиче Гордан Матић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)