ЧУВАЈУ ЛЕГАТЕ КЊИЖЕВНИКА И СЛИКАРА: Нови Козарци, код Кикинде, поносни на поклоне Здравка Мандића и Ђоке Стојичића

Рада Шегрт

12. 07. 2020. у 20:42 >> 20:43

ЧУВАЈУ ЛЕГАТЕ КЊИЖЕВНИКА И СЛИКАРА: Нови Козарци, код Кикинде, поносни на поклоне Здравка Мандића и Ђоке Стојичића

Рада Шегрт

ЗГРАДА некадашње предратне породичне виле у Новим Козарцима, код Кикинде, чува две јединствене збирке које су овом месту поклонили сликар Здравко Мандић и књижевник и бивши дипломата Ђоко Стојичић

Мандић је оставио легат са 17 слика, а Стојичић је завештао књиге, слике и личне предмете. Новокозарчани су поносни на ове дарове, посебно због тога што ниједан од њих двојице није рођен у овом месту, већ су у Козарце стигли као деца, са родитељима колонистима који су се у Банат доселили из Босанске Крајине. Мандић је рођен у Стригови, у Поткозарју, а Стојичић у селе Медна, код Мркоњић Града, али су Нове Козарце осећали својим јединим завичајем.

СЛИКАР Здравко Мандић је, у ствари, колекцију ретроспективних слика поклонио Народном музеју Кикинда, али уз услов да она стално буде изложена у Новим Козарцима.

- Поносни смо на Здравка, на његову уметност, и с великим поштовањем чувамо његове слике које је поклонио пре 31 годину. Оне су изложене у Уметничкој галерији, која од његове смрти 2012. године носи његово име. Ради сећања на тог великог сликара, нашег земљака, и у знак захвалности, исте године организовали смо ликовну колонију коју смо, такође, назвали по њему. У сарадњи са Месном заједницом и Православном црквеном општином, колонија се од тада одржава сваке године - прича Брацо Азарић, познати сликар из Нових Козараца који води колонију.

Мандић је Академију ликовних уметности завршио у Београду, а магистрирао је у класи професора Мила Милуновића. У Зрењанину је живео од 1965. и 20 година водио Савремену галерију. Приредио је више од 150 самосталних изложби, а слике му се налазе у галеријама и приватним колекцијама широм света.

- У легату су претежно акварели, има и неколико цртежа и уља на платну. У галерији у Новим Козарцима годишње приредимо три-четири изложбе, а одржавамо и књижевне вечери, сусрете сликара и песника - наводи Азарић, чије је слике, због снажних боја, Здравко Мандић једном упоредио са Коњовићевим.

Рада Шегрт

Једна од Мандићевих слика

ЛЕГАТ Ђоке Стојичића садржи више десетина књига, али и слика, међу којима је портрет који је урадио Мандић. Осим оба легата, у згради Уметничке галерије "Здравко Мандић" налази се и библиотека.

- То је својеврсна спомен-соба, јер је Ђоко Стојичић даровао и неке личне предмете који подсећају на Босанску Крајину. То сведочи о поднебљу из којег су се Крајишници после Другог светског рата доселили у Нове Козарце - објашњава сликар Брацо Азарић.

ТРОЈЕРУЧИЦА

ДВАДЕСЕТАК сликара, који су претпрошлог викенда учествовали на колонији "Здравко Мандић" у Новим Козарцима, обавезно се поклоне копији хиландарске иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која се налази у цркви посвећеној Светом пророку Илији.

Рада Шегрт

Сликар Брацо Азарић у легату Здравка Мандића

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)