НОВИ СЈАЈ СПОМЕН ЗБИРКЕ БЕЉАНСКОГ: Завршено реновирање галерије у Новом Саду (ФОТО)

Ј. С.

17. 06. 2024. у 15:21

ПОСЛЕ дужег реновирања, Спомен-збирка Павла Бељанског у Новом Саду припремила је богат програм изложби,традиционалних манифестација и фестивала, али и едукативних програма за грађане свих старосних узраста, са акцентом на децу и младе – најавила је данас управница ове установе Милана Квас.

НОВИ СЈАЈ СПОМЕН ЗБИРКЕ БЕЉАНСКОГ: Завршено реновирање галерије у Новом Саду (ФОТО)

Фото Спомен збирка "Павла Бељанског"

У уторак 18. јуна 2024. године ( 20 часова) поводом обележавања дана рођења Павла Бељанског (19. јун 1892 – 14. јул 1965), у Спомен-збирци  биће приређено свечано отварање.Обновљену Спомен-збирку свечано ће отворити Маја Гојковић, председница Покрајинске владе.

   Прва изложба „Књиге Павла Бељанског: од београдског салона до музејске збирке“ која ће бити отворена 11.јула, а трајаће до 27.октобра, представиће јколекцију књига дародавца и оснивача Спомен-збирке Павла Бељанског, коју су заједно са другим личним предметима његови наследници поклонили Спомен-збирци након дародавчеве смрти.

Збирка књига Павла Бељанског једна је од осам значајних музејских целина, поред збирке антологијских дела југословенске модерне уметности 20. века, по којој је Спомен-збирка и позната широј јавности. Библиотека Павла Бељанског скоро у целости обухвата књиге на страним језицима са европског културног подручја из период од средине 18. до средине 20. века, са изузетком малог броја књига домаћих аутора.

Припрема ове изложбе чија је ауторка Милица Орловић Чобанов, виши кустос, представљала је комплексан подухват који је обухватао конзервацију, дигитализацију и обраду целокупног фонда књига према библиотечким стандардима.

Подсетимо - Спомен-збирка Павла Бељанског у Новом Саду је специјализована музејска установа која поседује, проучава, публикује и излаже уметничка дела којa је сакупио Павле Бељански, (1892—1965), југословенски дипломата и колекционар, и уз посредовање АП Војводине   поклонио српском народу 1957. године. Она је смештена у посебно изграђеном здању којe је пројектовао архитекта Иво Куртовић у ком је отворена за јавност 1961. године са 173 уметничка дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: Затворен ваздушни простор изнад места атентата