КУЛТУРА ЋЕ НАС ЗБЛИЖИТИ: Ирански аташе са сарадницима посетио Културни центар Новог Сада

Ј. С.

01. 09. 2023. у 10:44

СРБИЈА и Иран у будућности треба да продубе своју сарадњу у свим областима,а понајвише у култури - нагласио је аташе за културу амбасаде у Београду и директор Културног центра Исламске републике Ирана Амир Пурпезешк који је са сарадницима - уредником часописа НУР Александром Драговићем и Бобаном Анђелковић, сарадницом КЦ ИР Иран - посетио Културни центар Новог Сада.

КУЛТУРА ЋЕ НАС ЗБЛИЖИТИ: Ирански аташе са сарадницима посетио Културни центар Новог Сада

КЦНС

Аташе Пурпезешк говорио је о специфичностима Ирана, његовим природним богатствима и етничкој разноликости те државе која спада у првих пет земаља света када је реч о екологији и заштити животне средине. Иран, такође, обилује и бројним туристичким знаменитостима и споменицима.Један од могућих видова сарадње огледала би се у организацији Дана иранске културе.

На састанку са Сунчицом Марковић, заменицом директора КЦНС, договорено је да се у овој новосадској установи културе наредне године покрене Међународни фестивал калиграфије. КЦНС иначе већ има однеговану традицију приказивања иранског филма.

Овом приликом на Трибини младих у КЦНС публици је представљен је часопис НУР који од 1990.године два пута годишње издаје КЦ Исламске Републике Иран у Србији.Најновији тематски број посвећен је културној баштини Ирана, његовим природним лепотама и споменицима под заштитом УНЕСКО-а. Представљена је 31 иранска покрајина и најзначајније археолошке, туристичке, уметничке карактеристике те покрајине.

Током овог несвакидашњег и угодног дружења публици су послужени црни чај, пистаћи и орах као део националне гастрономске традиције.


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама