ЋОПИЋЕВ ДОМ ЈОШ ЧЕКА ГОСТЕ: Родна кућа великог писца у Хашанима и даље није отворена за посетиоце (ФОТО)

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 04. 2023. у 17:52

ОБНОВЉЕНА родна кућа књижевника Бранка Ћопића у Хашанима, а која је званично отворена пре више од пола године и даље је затворена за посетиоце.

ЋОПИЋЕВ ДОМ ЈОШ ЧЕКА ГОСТЕ:  Родна кућа великог писца у Хашанима  и даље није отворена за посетиоце (ФОТО)

НОСТАЛГИЈА Бранко Ћопић у омиљеној фотељи, Фото Архива

Проблем је у 70.000 конвертибилних марака колико је потребно за функционисање Јавне установе "Спомен-кућа Бранка Ћопића", која ће управљати објектом. Као власник објекта је уписана општина Крупа на Уни, а начелник Младен Кљајић каже, за "Вечерње новости", да ради свакодневно на решавању проблема око финансија.

- Родна кућа нашег Бранка Ћопића мора бити отворена за посетиоце до маја месеца. И тако ће и бити. Ако буде потребно општина ће се задужити за новац који је потребан. Већ стижу позиви школа из Републике Српске, БиХ и Хрватске за посете у мају и обилазак родне куће нашег Бранка - истакао је Кљајић.

Он појашњава да је у току поступак регистрације ЈУ "Спомен-кућа Бранка Ћопића", који траје још од прошлог новембра.

- Скупштина општине усвојила је крајем прошле године одлуку да се оснива ЈУ "Башта сљезове боје" Хашани. Одлуком је мени као начелнику дато 90 дана да именујем директора и да се крене у регистрацију. Међутим, због недостатка новца нисмо успели то да урадимо, тако да је Скупштина половином марта продужила рок за још 90 дана. Али ја се надам да ћемо све завршити у наредних месец дана - истиче Кљајић.

Иначе, идеја о изградњи Спомен-подручја "Башта сљезове боје" развила се 2015. године приликом обележавања стогодишњице рођења Бранка Ћопића. Крајем прошле године, након седам година, у Хашанима је отворена родна кућа Бранка Ћопића, односно завршена последња фаза њене обнове у оквиру пројекта "Башта сљезове боје".

Циљ пројекта је да Спомен-кућа буде инспирација уметности и уметницима, да постане незаобилазна на мапи установа културе, постајући истовремено инспирација књижевника, сликара, туристичких радника, студената, као и ученика.

У пројекат ревитализације родне куће Бранка Ћопића у Хашанима, Министарство просвете и културе РС уложило је 250.000 КМ, док је 80.000 КМ за реализацију изградње учионице на отвореном обезбедило Министарство културе и информисања Републике Србије.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар културе Маја Гојковић, која је прошле године присуствала церемонији завршетка последње фаза обнове родне куће Бранка Ћопића у оквиру пројекта "Башта сљезове боје", тада је поручила да је поносна што је Србија подржала овај пројекат и да је историјска дужност садашњих генерација да науче нове генерације о делима Бранка Ћопића јер су његове поруке вечне и као такве значајне и за модерна времена и за све генерације.

Фото Архива

- Колико ми пажње будемо посветили нашој културној баштини, толико ћемо бити велики и толико ћемо учврстити наше корене на овим просторима, јер очување културне баштине је важно и за очување националног идентитета - рекла је тада Гојковићева.

Она је истакла да Република Српска и Република Србија настављају са сарадњом и да је циљ да се реализује што више пројеката као што је "Башта сљезове боје", а све са циљем да се млађе генерације упознају са српским великанима и да се они сачувају од заборава.

Подсетила је да је одлука о подршци овом пројекту донесена на заједничкој седници Влада РС и Србије јер је оцењено да је пројекат значајан за српску културу и српски народ. Додала је да су дела Бранка Ћопића преведена на 30 светских језика и да предлаже да се у оквиру пројекта оснује библиотека у којој ће бити по један примерак сваког превода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Ексклузивно у Шпанији! Пун пансион по цени полупансиона!