ОДЛАЗАК ДИРЕКТОРКЕ МУЗЕЈА „ЦЕПТЕР“: Преминула Ивана Симеоновић Ћелић (1947- 2023)

М.А.К.

20. 03. 2023. у 20:47

ДИРЕКТОРКА Музеја „Цептер“ и професорка Факултета ликовних уметности у пензији, Ивана Симеоновић Ћелић (1947 -2023), преминула је данас, 20. марта, на Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије.

ОДЛАЗАК ДИРЕКТОРКЕ МУЗЕЈА „ЦЕПТЕР“: Преминула Ивана Симеоновић Ћелић (1947- 2023)

Фото промо

Рођена у Београду, у грађанској породици, историју уметности је  дипломирала, па  магистрирала на Филозофском факултету, а упоредо на Филолошком факултету , завршила француски језик и књижевност. Као стипендиста француске владе, провела је осам месеци на стручном усавршавању у Паризу, крајем седамдесетих,  обилазила музеје и галерије и водила разговоре са апстрактним сликарима.

 Докторску тезу – „Апстрактна уметност- проширене границе стварности, Теоријске и историјске претпоставке са освртом на апстрактну уметност у Србији“ одбранила је на Факултету ликовних уметности у Београду, где је радила је као библиотекар до 1984. када је изабрана за асистента, а потом и у сва друга звања до редовног професора на предметима Историја уметности и Историја уметности Југославије 20. века.

Била је члан уредништва часописа „Уметност“, „Ликовни живот“, „Ликовне свеске“, ликовних колонија (Почитељ, Студеница, Босански Нови, Тера−Кикинда). Учествовала у раду многих жирија за доделу награда, била је селектор на групним манифестацијама и активан члан Друштва ликовних критичара.

Основала је 1994.  Галерију „Цептер“ и била њен уметнички директор до оснивања Музеја „Цептер“,  на чијем челу је као дирекор остала до смрти. Својим знањем и искуством формирала је, док је била на челу ове две институције, колекцију која је репрезентативни пресек српске уметничке сцене друге половине 20. века.

Као успомену на нашег великана, а њеног животоног сапутника, основала је и неговала награду „Стојан Ћелић, уметник, теоретичар и критичар, академик“.  Писала је ликовне критике, студије, интервјуе, а иза ње је остало на десетине књига („Париски раговори“, „Говор уметника“, „Боје времена“....) и монографија (посвећене Милошу Бајићу, Олги Јанчић, Стојану Ћелићу, Богољубу Јовановићу...). Последње дело, које је објавила прошле године и потписала са Миланом Миловановићем, Иваном Р. Марковићем и Савом Поповићем – „Војин Симеоновић- архитекта и пилот“, било је посвећено њеном оцу.

Време и место сахране биће накнадно објављени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОГДАНОВИЋ ПАО У ЗАБОРАВ: Олга Даниловић има новог дечка