ПАНИКА ЗБОГ РАСКРИНКАВАЊА ЦВЕЋА ЗЛА: Титово реаговање на представу "Кад су цветале тикве" прво признање постојања Голог отока

Д.Матовић

27. 03. 2023. у 19:00

ПРЕДСТАВА "Кад су цветале тикве", по истоименом роману Драгослава Михаиловића, лепи се за гледаочево око и срце без остатка. Један велики ринг и једна велика, тужна и пометена младост љуља се и ваља преко сцене, као авет. Тамно лице те младости у лудом пропњу и нагонској побуни, атмосфера душановачке четврти, време сукоба и судара, у којима једна младост препуштена себи самој, исказује се у свом пуном неореалистичком сјају, у свој својој суровости и нагости...

ПАНИКА ЗБОГ РАСКРИНКАВАЊА ЦВЕЋА ЗЛА: Титово реаговање на представу Кад су цветале тикве прво признање постојања Голог отока

Фото В. Данилов

Редитељ Боро Драшковић ухватио се укоштац са тим чудесно економичним ковитлацом Михаиловићеве прозе, освајајући је по сваку цену, уз ризик... Глумци су цветали у заносу, у бунилу, цветали су и када "другарице бирају" и када живот бира. Миша Јанкетић је исказао драму Љубе Шампиона као цвеће зла, са димензијама пуне упечатљивости, Михаило Костић тумачио је Столета Апаша са унутрашњом загонетношћу, силином и пустоши. У Љуби Тадићу (стари Перишић) сажело се време пометње и неспокоја. Уверљиво до бола исказали су се Љубиша Јовановић и Љиљана Крстић.

Написао је ово Жарко Јовановић после премијере представе "Кад су цветале тикве" која се догодила 6. октобра 1969. у Југословенском драмском позоришту у Београду. Тадашњи позоришни критичар "Вечерњих новости" у тренуцима надахнућа није ни слутио да ће комад који је доживео велики успех код публике, после само пет извођења бити скинут с репертоара, а роман Михаиловића, по којем је написао драму, бити прогнан из библиотека и књижара. Додуше, већ прве вечери пажњу је привукло то што су високи партијски функционер Киро Глигоров и неколицина гледалаца средње генерације напустили позориште не дочекавши крај представе. Са пуно слутње, у листу "Студент" је пророчки објављено: "Брзо погледајте 'Тикве' док није пукла тиква! Прича се да су глумци болешљиви, навалио грип ових дана може да се деси да се позорје откаже."

УБРЗО ЈЕ ПРИЧА о београдском боксеру Љуби Сретеновићу, званом Љуба Врапче и Шампион, која је отворила тему насиља и први пут јавно проговорила о логору на Голом отоку, политичкој и полицијској тортури над неистомишљеницима у тадашњој Југославији, постала политички скандал. "Тикве" су ушле у забран јер су проговориле о теми о којој се скоро две деценије ћутало. Главном јунаку, боксеру који се не бави политиком, отац и брат су ухапшени због ИБ. О Голом отоку се до тада није уопште говорило, ни посредно, ни алузијама. То је била забрањена тема.

- У роману нисам поменуо Голи оток. Само сам поменуо Бакар, који је био задња пошта за Голи. После сам то у драми променио, можда зато што се, док смо припремали представу, отворено говорило о томе. Најпарадоксалније је то што је Тито у говору којим је забранио "Тикве" први пут јавно признао постојање Голог отока - причао нам је Михаиловић, који је и сам, као студент прве године књижевности, депортован на острво ужаса.

Народна библиотека др Душан Радић

 


Мада се драмски текст није суштински разликовао од романа, на сцени су вулгарни језик, призори насиља, а такође и експлицитно помињање Голог отока деловали много провокативније, а очева реченица на сцени: "Гори су од", која се односи на мучења током саслушања, у којима разоткрива име свог сина, разбуктала је гласине. Касније се ова реченица у критици пуној партијске оданости јавила као: "Гори су него Немци!"
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

НИКАДА О ОВОМЕ НИСАМ ПРИЧАО Неле на ХРТ-у о рату и свом пореклу: У мом породичном стаблу има и Хрвата и Срба и Муслимана