ПРИЧЕ О ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Путописи Милоша Латиновића ускоро пред публиком

Р. Ш.

02. 12. 2022. у 19:39

ЗА неколико дана, у издању куће „Филип Вишњић“, из штамапе ће изаћи књига прича „Оранж цепелин“ Милоша Латиновића, књижевника, драмског писца и актуелног директора „Битеф театра“.

ПРИЧЕ О ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Путописи Милоша Латиновића ускоро пред публиком

Фото: Р. Шегрт

Са путовања по градовима Европе, у којима је срео људе занимљиве и у књижевном смислу, настало је 19 прича, које представљају и те градове и њихове посебности.

- Приче садрже и оно што нас повезује са тим градовима. С друге стране, кроз фрагментарну драматургију покушао сам да говорим и о историји и личностима важним за те средине, које нису међу живима, а везане су за филм, књижевност, уметност уопште, попут Амалије Родригез у Лисабону, Чехова у Санкт Петербургу, на пример. Углавном су то књижевни додаци који попуњавају „празнину“ тих прича које су, обично најједноставније у смислу онога што су контакти два човека који се случајно сретну. Нисам хтео да не искористим и ту могућност. Мислим да се ради о кохерентној збирци зато што је оквир направљен у путописном књижевном жанру и нема ништа изван тога – открио је Латиновић о својој новој књизи, која говори о путовањима, а може се читати и пре самог одласка на пут, на аеродрому, аутобуској или железничкој станици, док се чека превоз.

Његов књижевни портрет представљен је на књижевној вечери у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди, где је, пре одласка у Београд, био директор те установе и позоришта. Осим очекивања нове књиге, Латиновића до краја овог месеца очекују и две важне позоришне премијере, једна у Зајечару, друга у Београду.

- У позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару припрема се комад који сам написао по прози Живојина Павловића. Режираће млади Стефан Гајић, који није био ни рођен док је Павловић стварао, а сада мора да се укључи у ту причу изузетног писца. Друга је београдска премијера монодраме „Жена из Порто Пима” Антонија Табукија. По мом концепту и режији игра је новосадски глумац Југослав Крајнов, у продукцији театра „Форт Форно“ из Истре у Хрватској.

- Специфичност те представе је да она нема стално место играња. Конципирана је тако да може да се изводи у било ком простору. Београдска премијера је 20. децембра, а осим представне биће то једно диво вече са вином и гитаром - најављује Латиновић.

Година која се полако ближи свом календарском крају за њега је била врло успешна. Крајем маја , приштинско Народно позориште, са седиштем у Грачаници, премијерно је извело комад „Усуд по Григорију“, који је написао инспирисан животом и судбином Григорија Божовића, једног од најзначајнијих српских писаца између два рата, којег су савременици звали и „косовски Андрић“. Представа је до сада одиграна осам пута, а доживела је и београдску премијеру у Народном позоришту.

ФУДБАЛЕР, НОВИНАР, ПИСАЦ

У раној младости Латиновић је маштао да постане фудбалер. Био је талентована лева полутка ОФК „Кикинде“ и са 17 година капитен репрезентације Војводине, која је била првак СФРЈ. У војсци се заинтересовао за писање, а после завршеног ФПН- а у Београду, постао је новинар у родној Кикинди. Новинарство је, верује у речи Црњанског, предворје књижевности, па је прве књиге написао још док је писао новинске текстове. Његове драме „Панонски карусел“ и „Црњански или Пајадор“ постављене су на сцени Народног позоришта у Кикинди. Аутор је двадесетак књига за које је добио више књижевних признања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

ТОНИ ВАРА ДРАГАНУ ВЕЋ 10 ГОДИНА, ЗНАМ И С КИМ Водитељка изненадила тврдњама: Гагу је бринуло шта ће село да каже

"ТОНИ ВАРА ДРАГАНУ ВЕЋ 10 ГОДИНА, ЗНАМ И С КИМ" Водитељка изненадила тврдњама: "Гагу је бринуло шта ће село да каже"

ВОДИТЕЉКА Јована Јеремић, још једном је, без длаке на језику прокоментарисала развод Драгане Мирковић и Тонија Бијелића и истакла да се није уопште изненадила јер је, како тврди, знала да певачицу бизнисмен вара већ уназад десет година.

13. 04. 2024. у 13:43 >> 18:12

Коментари (0)

ШЕШЕЉЕВЕ РЕЧИ ЗА БРИГУ: Коме је Немачка искрен савезник?