ПРИЧЕ О ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Путописи Милоша Латиновића ускоро пред публиком

Р. Ш.

02. 12. 2022. у 19:39

ЗА неколико дана, у издању куће „Филип Вишњић“, из штамапе ће изаћи књига прича „Оранж цепелин“ Милоша Латиновића, књижевника, драмског писца и актуелног директора „Битеф театра“.

ПРИЧЕ О ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Путописи Милоша Латиновића ускоро пред публиком

Фото: Р. Шегрт

Са путовања по градовима Европе, у којима је срео људе занимљиве и у књижевном смислу, настало је 19 прича, које представљају и те градове и њихове посебности.

- Приче садрже и оно што нас повезује са тим градовима. С друге стране, кроз фрагментарну драматургију покушао сам да говорим и о историји и личностима важним за те средине, које нису међу живима, а везане су за филм, књижевност, уметност уопште, попут Амалије Родригез у Лисабону, Чехова у Санкт Петербургу, на пример. Углавном су то књижевни додаци који попуњавају „празнину“ тих прича које су, обично најједноставније у смислу онога што су контакти два човека који се случајно сретну. Нисам хтео да не искористим и ту могућност. Мислим да се ради о кохерентној збирци зато што је оквир направљен у путописном књижевном жанру и нема ништа изван тога – открио је Латиновић о својој новој књизи, која говори о путовањима, а може се читати и пре самог одласка на пут, на аеродрому, аутобуској или железничкој станици, док се чека превоз.

Његов књижевни портрет представљен је на књижевној вечери у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди, где је, пре одласка у Београд, био директор те установе и позоришта. Осим очекивања нове књиге, Латиновића до краја овог месеца очекују и две важне позоришне премијере, једна у Зајечару, друга у Београду.

- У позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару припрема се комад који сам написао по прози Живојина Павловића. Режираће млади Стефан Гајић, који није био ни рођен док је Павловић стварао, а сада мора да се укључи у ту причу изузетног писца. Друга је београдска премијера монодраме „Жена из Порто Пима” Антонија Табукија. По мом концепту и режији игра је новосадски глумац Југослав Крајнов, у продукцији театра „Форт Форно“ из Истре у Хрватској.

- Специфичност те представе је да она нема стално место играња. Конципирана је тако да може да се изводи у било ком простору. Београдска премијера је 20. децембра, а осим представне биће то једно диво вече са вином и гитаром - најављује Латиновић.

Година која се полако ближи свом календарском крају за њега је била врло успешна. Крајем маја , приштинско Народно позориште, са седиштем у Грачаници, премијерно је извело комад „Усуд по Григорију“, који је написао инспирисан животом и судбином Григорија Божовића, једног од најзначајнијих српских писаца између два рата, којег су савременици звали и „косовски Андрић“. Представа је до сада одиграна осам пута, а доживела је и београдску премијеру у Народном позоришту.

ФУДБАЛЕР, НОВИНАР, ПИСАЦ

У раној младости Латиновић је маштао да постане фудбалер. Био је талентована лева полутка ОФК „Кикинде“ и са 17 година капитен репрезентације Војводине, која је била првак СФРЈ. У војсци се заинтересовао за писање, а после завршеног ФПН- а у Београду, постао је новинар у родној Кикинди. Новинарство је, верује у речи Црњанског, предворје књижевности, па је прве књиге написао још док је писао новинске текстове. Његове драме „Панонски карусел“ и „Црњански или Пајадор“ постављене су на сцени Народног позоришта у Кикинди. Аутор је двадесетак књига за које је добио више књижевних признања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића