ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

М. А. К.

01. 12. 2022. у 14:50

ПОВОДОМ јубилеја, 75 година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе и пола века од усвајања Конвенције о заштити светског културног и природног наслеђа, у Културном центру Србије у Паризу, од данас ће пред публиком бити изложба Helena, serbiae regina, посвећена заоставштини краљице Јелене (1236-1314).

ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

Фото В. Данилов

Отвориће је Бенедикт де Барито, директорка Националног центра за споменике Француске, и Данијела Ванушић, помоћница министра за непокретно културно наслеђе и дигитализацију.

Кроз причу о животу историјски загонетне Јелене Анђел (Анжујске), жене краља Стефана Уроша Првог и мајке краљева Драгутина и Милутина, биће представљене вредности српског средњовековног стваралаштва, али и посвећеност савремених истраживача и конзерватора да те вредности истраже, заштите и очувају. У манастиру Градац, њеној задужбини и маузолеју, где је сахрањена као монахиња, деценијама су спровођени конзерваторско-рестаураторски радови, као један најобимнијих и најуспешнијих пројекта ове врсте у Србији.

Француској публици ће бити представљене копије фресака из Благовештењске цркве манастира Градац, копија иконе коју је краљица Јелена поклонила Ватикану (Народни музеј), али и три копије из манастира Грачанице и Сопоћана, на којима је представљена као краљица, мајка и монахиња.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра, на челу аутроског тима је архитекта др Дубравка Ђукановић, директор РЗЗСК. У тиму су још историчарке уметности др Драгана Павловић (Филозофски факултет) и др Дубравка Прерадовић (Византолошки институт САНУ), као и стручњаци РЗЗСК - Сања Кесић Ристић (историчарка уметности), мр Маријана Протић (сликар конзерватор), др Владимир Божиновић, (историчар уметности), док дизајн потписује Симона Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало