ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

М. А. К.

01. 12. 2022. у 14:50

ПОВОДОМ јубилеја, 75 година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе и пола века од усвајања Конвенције о заштити светског културног и природног наслеђа, у Културном центру Србије у Паризу, од данас ће пред публиком бити изложба Helena, serbiae regina, посвећена заоставштини краљице Јелене (1236-1314).

ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

Фото В. Данилов

Отвориће је Бенедикт де Барито, директорка Националног центра за споменике Француске, и Данијела Ванушић, помоћница министра за непокретно културно наслеђе и дигитализацију.

Кроз причу о животу историјски загонетне Јелене Анђел (Анжујске), жене краља Стефана Уроша Првог и мајке краљева Драгутина и Милутина, биће представљене вредности српског средњовековног стваралаштва, али и посвећеност савремених истраживача и конзерватора да те вредности истраже, заштите и очувају. У манастиру Градац, њеној задужбини и маузолеју, где је сахрањена као монахиња, деценијама су спровођени конзерваторско-рестаураторски радови, као један најобимнијих и најуспешнијих пројекта ове врсте у Србији.

Француској публици ће бити представљене копије фресака из Благовештењске цркве манастира Градац, копија иконе коју је краљица Јелена поклонила Ватикану (Народни музеј), али и три копије из манастира Грачанице и Сопоћана, на којима је представљена као краљица, мајка и монахиња.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра, на челу аутроског тима је архитекта др Дубравка Ђукановић, директор РЗЗСК. У тиму су још историчарке уметности др Драгана Павловић (Филозофски факултет) и др Дубравка Прерадовић (Византолошки институт САНУ), као и стручњаци РЗЗСК - Сања Кесић Ристић (историчарка уметности), мр Маријана Протић (сликар конзерватор), др Владимир Божиновић, (историчар уметности), док дизајн потписује Симона Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (1)

Прославила се као Марина у Анђелима - више од две деценије ужива у БРАКУ СА КОЛЕГОМ