СЛИКЕ ОД ПЕСКА И СНОВА: Радови великог формата Јелене Минић Мрђен у Кући легата

М.А.К.

29. 11. 2022. у 21:33

СЛИКЕ Јелене Минић Мрђен носе завештање величанствености зидног сликарства, искуства надреализма, кубизма, енформела, колажа, фотографије, филма.

СЛИКЕ ОД ПЕСКА И СНОВА: Радови великог формата Јелене Минић Мрђен у Кући легата

Фото промо

Ове слике представљају неспутани ток свести, оне су и сегменти снова, емоција, надања и жудње изражене у апстрактним формама и предметности, пише у најави Куће легата, у којој је уметница представила циклус радова великог формата, али колаже у комбинованој техници.

- Песак, лепак, новине, нађени предмети постају јединствена целина и материја која се трансформише бојом, као основним ликовним принципом - наводи Славица Обрадиновић, у каталогу. - Наизглед хаотична маса тактилних својстава генерише асоцијације проистекле из хаоса разноликих елемената - симбола, сличица, мрља, светла, таме, порука и речи.

Све ове чиниоце, како тврди историчарка уметности, ауторка успева да сједини у стабилну структуру слике:

- Произвољност, контрасти, гестуалност, боје, текстуре и форме не приказују стварно окружење већ креирају илузију произвољности док је уједно све под директном контролом сликарке. Kомплетан уметнички доживљај изнедрује хармонију уметничког дела.

Уметност Јелене Минић је самосвојна, јасно одвојена од везивања за одлике одређеног уметничког правца из чега произлази разноликост ликовних решења, истиче Обрадовићева:

- Слике не подлежу општим местима и правилима, надахнуће је стихијско као и таленат уметнице. Дела су ослобођена флоскула, она су спонтана, док необуздана машта предочава нове облике естетског што је данас посебан куриозитет, када је све већ виђено.

Реч је о сликарки препознатљивог стила, који почива на храбрости и сталном експериментисању с формом и материјалима, па деценијама ствара свежа и оригинална остварења. Kомплексност њених дела је блиској у вези са њеним сложеним погледом на свет, а дубоко контемплативне слике, ослобођене су од академизма.

Доцент Факултету примењених уметности Јелена Минић Мрђен (Пријепоље, 1970), излагала је на више од 50 групних и самосталних изложби, код нас и у иностранству. Добитница је више награда међу којима се издвајају прва награда за слилкарство на Октобарском салону у Шапцу, "Златна палета", награда на Међународном бијеналу минијатуре у Горњем Милановцу, "Бели Анђео" у Пријепољу... Слике јој се налазе у јавним и приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер