ТУЖНА ФРЕСКА СВАКОДНЕВИЦЕ: Пред ужичком публиком почела 27. по реду смотра "Без превода" театара из региона

Н. Ј.

02. 11. 2022. у 12:33

ЈУГОСЛОВЕНСКИ позоришни фестивал "Без превода" отворен је синоћ у Ужицу гостовањем београдског "Атељеа 212" и представом "Ролеркостер" по тексту Јелене Кајго, у режији Милице Краљ.

ТУЖНА ФРЕСКА СВАКОДНЕВИЦЕ: Пред ужичком публиком почела 27. по реду смотра Без превода театара из региона

"Ролеркостер"/Бојан Муњин, Фото Атеље 212/Н. Ј.

Позоришни критичар и селектор престижне регионалне смотре театара Бојан Муњин, одабрао је седам остварења која ће се такмичити за награде "Ардалион".

Из уметничке продукције региона одабрана су следећа остварења: "Рат и мир" према роману Лава Толстоја у режији Бориса Лијешевића (Народно позориште Београд), "Југославија, моја отаџбина" према роману Горана Војновића у режији Марка Мисираче (копродукција НП Бањалука, НП Приједор, НП Нова Горица), "Ајхман у Јерусалиму" по тексту и у режији Јернеја Лоренција (Загребачко казалиште младих), "Месец дана на селу" према комаду Ивана Тургењева у режији Милана Нешковића (Народно позориште Ужице), "Чудо у Шаргану" према комаду Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића (Југословенско драмско позориште), "Без портфеља" према тексту Стевана Копривице у режији Бранислава Мићуновића (Градско позориште Подгорица) и "Ролеркостер" према тексту Јелене Кајго у режији Милице Краљ (Атеље 212).

"Без портфеља", Фото Градско позориште Подгорица

- Технолошко и за човека непријатељско убрзање, ратови и њихове последице, недостојан живот, насиље и апатија, чине тужну фреску коју свакодневно гледамо. Ако је свет доведен до границе опстанка, онда не можемо да се у очају тешимо како су за тај руб одговорни само неки, него и свако од нас мора да преиспита своја дела, мисли, речи и пропусте. Зато овогодишње издање фестивала не може да буде весело, као да се ништа не догађа - нагласио је Муњин.

- Овогодишњи слоган фестивала "Парче хлеба, парче неба" и одабране представе, упућују на мисао да хлеб може бити много више од свакодневне трке за преживљавањем и да небо не мора бити у недостижним висинама него ту међу нама. Између нас и онога вредног што нам је надохват руке налазе се, одувек, заблуде, криви поступци и отровно себељубље. О томе говоре представе које нудимо суду фестивалске публике, уз уверење да ћемо се уз њих моћи преиспитати, на тасу колико јесмо и колико као људи можемо бити.

Вечерас је на репертоару представа "Чудо у Шаргану".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21 >> 07:28

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ОВО НИЈЕ ЗАСЛУЖИО: Аустралијан опен приредио бруку после финала