ПАРЧЕ ХЛЕБА И НЕБА: Представљена селекција предстојећег Југословенског позоришног фестивала

Н. ЈАНКОВИЋ

06. 10. 2022. у 06:47

НОВО, 27. по реду издање Југословенског позоришног фестивала у Ужицу почеће 1. новембра, а позоришни критичар и селектор престижне регионалне смотре театара Бојан Муњин, одабрао је седам остварења која ће се такмичити за награде "Ардалион".

ПАРЧЕ ХЛЕБА И НЕБА: Представљена селекција предстојећег Југословенског позоришног фестивала

"Рат и мир", Фото Народно позориште

Из уметничке продукције региона одабрана су следећа остварења: "Рат и мир" према роману Лава Толстоја у режији Бориса Лијешевића (Народно позориште Београд), "Југославија, моја отаџбина" према роману Горана Војновића у режији Марка Мисираче (копродукција НП Бањалука, НП Приједор, НП Нова Горица), "Ја сам она која нисам" према комаду Мате Матишића у режији Паола Мађелија (Загребачко казалиште младих), "Месец дана на селу" према комаду Ивана Тургењева у режији Милана Нешковића (Народно позориште Ужице), "Чудо у Шаргану" према комаду Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића (Југословенско драмско позориште), "Без портфеља" према тексту Стевана Копривице у режији Бранислава Мићуновића (Градско позориште Подгорица) и "Ролеркостер" према тексту Јелене Кајго у режији Милице Краљ (Атеље 212).

- Живимо у опасном времену. Великих тешкоћа било је и раније, али нам се данас чини да на разне начине заиста плешемо по рубу. Не само овде, свуда. Свет се претворио у мрачну позоришну трагикомедију - нагласио је селектор Бојан Муњин.

"Ролеркостер", Фото Атеље 212

- Технолошко и за човека непријатељско убрзање, ратови и њихове последице, недостојан живот, насиље и апатија, чине тужну фреску коју свакодневно гледамо. Ако је свет доведен до границе опстанка, онда не можемо да се у очају тешимо како су за тај руб одговорни само неки, него и свако од нас мора да преиспита своја дела, мисли, речи и пропусте. Зато овогодишње издање фестивала не може да буде весело, као да се ништа не догађа.

Овогодишњи слоган фестивала "парче хлеба, парче неба" и одабране представе, упућују на мисао да хлеб може бити пуно више од свакодневне трке за преживљавањем и да небо не мора бити у недостижним висинама него ту међу нама.

ЗАБЛУДЕ И КРИВИ ПОСТУПЦИ

ИЗМЕЂУ нас и онога вредног што нам је надохват руке налазе се, одувек, заблуде, криви поступци и отровно себељубље. О томе говоре представе које нудимо суду фестивалске публике, уз уверење да ћемо се уз њих моћи преиспитати, на тасу колико јесмо и колико као људи можемо бити - додао је Муњин.

БОНУС ВИДЕО - СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)