ДЕЦЕНИЈЕ ВРХУНСКИХ ДЕЛА: Одржана редовна изборна и свечана Скупштина Српске књижевне задруге

Д. Богутовић

05. 10. 2022. у 21:58

РЕДОВНА, изборна и свечана Скупштина Српске књижевне задруге, која бележи 130 година постојања, одржана је данас у Библиотеци града Београда.

ДЕЦЕНИЈЕ ВРХУНСКИХ ДЕЛА: Одржана редовна изборна и свечана Скупштина Српске књижевне задруге

Фото З. Јовановић

Скупу је председавао др Мило Ломпар, потпредседник Задруге. Коментаришући извештај о раду УО, управник Душко Бабић је истакао да су финансијски резултати бољи него прошле године и додао:

- Председник СКЗ, академик Милован Данојлић, писмено је замолио УО да га "из субјективних и објективних разлога" разреши дужности које је обављао у претходних десет година. УО је усвојио његову оставку, уз напомену да Задруга дугује велику захвалност славном писцу и преводиоцу на труду и залагању.

Говорећи о извештају Надзорног одбора, др Рада Стојановић је нагласила да је прошле године на сваких сто динара прихода остварена добит од два и по динара, и да се тај позитиван тренд наставља и ових месеци.

Извештавајући о издавачкој делатности, главни и одговорни уредник Драган Лакићевић коме је, иначе, продужен мандат на још две године, рекао је да је ове године у "Плавом колу" објављено десет књига, три више него претходне. Реч је о домаћим и страним класицима, али и о писцима који стасавају у великане. Број сталних чланова Задруге се стабилизовао и има благи пораст, изнео је др Славољуб Лукић.

На Скупштини је усвојен предлог УО да се ово тело допуни новим члановима. То су: др Александар Поповић, др Милош Ковић, др Душко Певуља (Бањалука), др Момчило Вуксановић (Подгорица), Чедомир Вишњић (Загреб), Миљан Баћовић (привредник) и Емир Кустурица (редитељ и писац).

С обзиром на то да се јубилеј СКЗ поклопио са 130. годишњицом рођења Иве Андрића који је био доживотни почасни председник Задруге, на скупу је о великом писцу беседила др Жанета Ђукић Перишић, која је кроз речи српског нобеловца представила његов однос према Београду који је волео и у ком је проживео више од пола века.

Фото З. Јовановић

- Одмах по формирању нове државе, средином децембра 1918, надајући се послу у Министарству вера Краљевине СХС, Андрић из Загреба пише: "Слаб сам и уморан физички, а помало и душевно. Главно ми је да одавде одем што прије, а послије шта Бог да. Све се наше разишло, па се осјећам осамљен као никад у животу" (...) "Ја немам живе душе, ја морам у Београд, па како је да је". Доцније, о преласку из Загреба у Београд каже: "Због чега сам пре више од педесет година напустио Загреб? Што због здравља, што због средине која је за ме била нова и у много чему различита од оне босанске, ја у Загребу нисам могао ухватити корен и остати. Ја ту нисам имао никог свога, било је тренутака кад сам падао у очајање и по сваку цијену желео да одем".

Фото З. Јовановић

Колико је Београд дао Андрићу, толико му је пружио и у професионалном, људском, социјалном смислу и утицао на правац његовог живота, толико му је писац вратио истинском приврженошћу и књижевним делима у њему и о њему написаним, који су пронели славу српске књижевности, истакла је Жанета Ђукић Перишић.

Минутом ћутања одата је пошта др Милораду Иванишевићу, дугогодишњем председнику Надзорног одбора СКЗ.

У уметничком делу програма учествовали су Јана Саламадић, Александра Ђорђевић, Никола Угриновић, Славко Алексић и Биљана Ђуровић.

Фото З. Јовановић

Захвалница "Вечерњим новостима"

НЕКОЛИКО Задругиних Захвалница, израђених према онима из 1892. године, по слици Матије Мурка, данас је додељено заслужним појединцима: Зорану Радојичићу, доскорашњем градоначелнику Београда, Јасмини Нинков, управници Библиотеке града Београда, др Софији Милорадовић, директору Института за српски језик, др Душку Певуљи, професору Филолошког факултета у Бањалуци, др Илијани Чутури, професору Факултета педагошких наука у Јагодини, др Маји Стокин, професорки Карловачке гимназије, Милану Михајловићу, песнику и директору Градске библиотеке у Косовској Митровици, Браниславу Ђорђевићу, уреднику културне рубрике "Вечерњих новости", Марији Миљевић, новинару РТС и Биљани Ђуровић, глумици.

БОНУС ВИДЕО - УСНИЈА РЕЏЕПОВА: Оживела Коштану, певала ватрено, плесала као Шехерезада

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГА ОСУДИЛИ, МЕМЕДОВИЋ ТРАЖИО ИЗВИЊЕЊЕ: Како је Богдановић правдао оштре речи о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА - У животу сам имао три ауторитета