СВЕТА ПЕТКА НА ФИЛМСКОМ ПЛАТНУ: Хаџи Александар Ђуровић о филму посвећеном једној од најомиљенијих светитељки

Драгана Матовић

14. 08. 2022. у 17:00

ПРВИ играни филм о једној од најомиљенијих светитељки, "Света Петка - Крст у пустињи", у режији Хаџи Александра Ђуровића (1988) започеће биоскопски живот почетком следећег месеца.

СВЕТА ПЕТКА НА ФИЛМСКОМ ПЛАТНУ: Хаџи Александар Ђуровић о филму посвећеном једној од најомиљенијих светитељки

Фото Н. Мараш

Премијера је заказана за 6. септембар у МТС дворани у Београду, а филм ће се приказивати само у биоскопима, неће га бити на телевизији и на интернету. Пре тога видеће га руска публика на 44. Међународном фестивалу у Москви. Рађен је по бестселеру "Петкана" Љиљане Хабјановић Ђуровић, која је заједно са сином Александром потписана као сценариста.

Ђуровићу је ово први велики пројекат у ауторском и продукционом смислу. Дебитантски филм "Љубав долази касније" режирао је 2012. према сопственом сценарију, а за филм "Обележени" добио је награду "Бронзани витез" на московском фестивалу "Златни витез".

- Моја жеља да снимим овај филм датира још из студентских дана, када сам 2008. роман "Петкана" урадио као звучну књигу у форми радио-драме - каже Хаџи Александар Ђуровић.

- Прошло је пуних десет година док сам дошао до почетка снимања филма. Ову причу сматрам важном не само за себе и своју породицу већ и за све људе који светитељку воле и поштују. Надам се да ће филм бити на духовну корист гледаоцима.

Фото Промо

Роман "Петкана", по коме сте урадили филм, продат је у више од 150.000 легалних примерака само код нас. Очекујете ли да ће филм доживети сличан успех?

- Врло је тешко данас било шта очекивати и предвидети, али се надам да хоће. Ништа слично овом филму није снимљено у нашој кинематографији, а, колико знам, ни у светској, с тога немам репер за поређење и прогнозу. Са друге стране, филм као медијум има већи домет од књиге. Ако филм виде читаоци романа, као и они који воле светитељку, затим љубитељи домаћег филма, наши људи у дијаспори - то је већ велики број потенцијалних гледалаца, а пошто је књига преведена на седам језика, и те земље су могућа тржишта за пласман филма.

Да ли је за вас био изазов да снимите филм по књизи мајке?

- Од када сам 2016. кренуо у припреме писања сценарија, радио сам са мајком. Морам да признам да је више била колега сценариста него писац и да се није противила штриховању делова књиге и редитељској адаптацији у филмски језик. Током целог рада имао сам одговорност према светитељки и молио сам се да филм буде онакав какав би она хтела да буде. Имао сам обавезу и према очекивањима читалаца и будућих гледалаца. И треће, да будем доследан свом уметничком изразу, виђењу приче и личном доживљају Свете Петке.

Колико вам је мајка помогла да боље разумете лик Свете Петке?

- Држао сам се романа који је веома детаљан па нисам имао бојазан да ћу њен лик пренети како треба. Мајка је била драгоцен сарадник, као и отац, који је извршни продуцент филма. Без њихове подршке и жртве овај подухват не бих могао да изнесем. Они су изрекли своје утиске, али се нису мешали у редитељски рад. Наравно, важно ми је да се њима филм допао, али је најважније како ће реаговати публика.

Биоскопска премијера је најављена, а ми још увек не знамо ко глуми у филму. До када ћемо чекати?

- Могу само да кажем да сам се у одабиру главне глумице, али и свих других улога водио тиме да то морају да буду одлични глумци, јер играти такве ликове није нимало лако. Да би публика веровала у оно што види, они морају бити истинити. Нисмо желели да публика лик светитељке везује за неког ко је превише присутан и ко у истом тренутку игра у неколико филмова и серија. Желели смо да створимо лик који ће се памтити. Мислим да смо у томе успели и заиста сам презадовољан и срећан што сам имао такву глумачку поделу, од носеће улоге, преко деце, до најстаријих глумаца. Биоскопска најава, односно трејлер ће изаћи у другој половини августа, и у њему ће бити откривени сви ликови.

Фото Промо

Како сте ви доживели лик Свете Петке?

- Свако од нас верника њу доживљава на свој начин. Оно што је фокус филма јесте управо то како је она постала света. У самом житију је суштина њеног пута и подвига стала у само две реченице, али то што је она проживела и како је од обичне побожне девојке постала највољенија светитељка православља је оно што сам покушао да прикажем у филму. Када неко прича о светима, те приче су налик бајкама о људима и стварима које су се давно десиле, па се губи перцепција да су светитељи били обични људи као и ми данас, а да су кроз своја страдања и подвизавања постали блиски Богу и прослављени на небесима.

Искушења, греси и унутарњи демони који су мучили Свету Петку током четрдесет година у пустињи, такође муче и нас, данас, било где на свету. Зато је овај филм и сада актуелан, јер говори о општечовечним ванвременим моралним питањима и борбама у нама самима.

Филм сте снимали у Србији, Румунији и Јордану. Да ли је и за вас било искушење снимање сцена о њеном искушеништву у пустињи?

- Како кажу: "Нечастиви никад не спава." А највише ради када радите нешто богоугодно.

Било је искушења и проблема, али сам на то био спреман од почетка, тако да сам се уз свакодневне молитве, усредсређивао на свој циљ да урадим колико је год могуће боље оно што сам замислио. Знао сам да се овај филм снима само једном.

Света Петка је у народу позната и по својим чудима. Да ли се вама током рада на филму догодило нешто необично?

- Било је од самог почетка тих знакова поред пута, које човек тек касније освести. Многе ствари се нису дале, а многе су се "саме" отварале током рада, што је била потврда да идем у добром смеру и да радим праву ствар. Не могу то назвати чудима, али заиста верујем да ме је, као што иконописца надахне светитељ чији лик осликава, чувала и пратила Света Петка. За мене лично је највеће чудо да сам баш ја добио благослов да урадим филм о њој.

Фото Н. Мараш

Ваша мајка вам је дала све своје књиге да по њима снимите филмове. Какви су ваши даљи планови?

- Волим да се нашалим да је добро што ми је најчитанији српски писац мајка, јер могу бесплатно да добијем права на адаптацију романа. Волео бих да још њених књига оживим у филмском формату. Почео сам да радим сценарио по њеном роману "Наш отац", али не волим да причам много унапред, то је дуг пут. Засада сам потпуно посвећен промоцији овог филма и предстојећем Сајму књига, на ком ће бити објављено специјално издање романа "Петкана" са сликама из филма.

БЛАГОСЛОВИ

ЗА снимање филма добили смо благослове патријарха Иринеја, Синода и митрополита Амфилохија, који је пре две деценије дао и свој благослов за објављивање романа "Петкана". С обзиром на то да са овом причом живим више од десет година, нисам се плашио да ћу погрешити у оживљавању житија кроз филм. У филму нема ничега што не би могла да гледа и млађа публика. А пошто филм делом говори и о односу хришћана и муслимана, водили смо рачуна да сви детаљи буду историјски тачни и верски испоштовани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)