У ТРЦИ 13 ФИЛМОВА У Врњачкој Бањи се од 12. до 16. августа одржава Фестивал филмског сценарија

Г. ЋИРОВИЋ

10. 08. 2022. у 11:41

У престоници српског континенталног туризма од 12. до 16. августа биће одржан традиционални, 46. по реду Фестивал филмског сценарија, једна од најстаријих манифестација ове врсте у Србији.

У ТРЦИ 13 ФИЛМОВА У Врњачкој Бањи се од 12. до 16. августа одржава Фестивал филмског сценарија

Г.Шљивић

На летњој позорници врњачког амфитеатра „Данило Бата Стојковић“, као и у сали овдашњег биоскопа публика и стручни жири у главном такмичарском програму имаће прилику да виде укупно 13 играних филмова српске кинематографије, насталих између два фестивала.

У трци за награде наћи ће се „Ала је леп овај свет“ по сценарију Андреја Шепетковског коме је припала част да премијерном пројекцијом отвори фестивал, „Хероји радничке класе“, Златни дечко“, „Порно прича“, „Келти“, „Пуцњи у Марсеју“, „Тома“, „Страхиња Бановић“, „Јенга чудна игра“, „Хероји“, „Било једном у Србији“, „Небеса“ и „Лето када сам научила да летим“.

- Пред свечано отварање и ове године планиран је дефиле учесника црвеним тепихом на Тргу културе. Љубитељи филмске уметности моћи ће на овај начин да поздраве учеснике и протагонисте, а на истом месту биће одржан концерт филмске музике симфонијског оркестра – каже Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачка Бања.

О наградама на овогодишњем фестивалу одлучиваће стручни жири који чине Милан В. Пузић, Милутин Петровић и Дејан Зечевић. Једну награду традиционално ће доделити жири новинара, а свог фаворита изабраће и публика. Најбољем младом глумцу биће додељена награда „Марко Живић“, за допринос сценарију у националној кинематографији биће уручено признање „Златно перо, а за допринос фестивалу жири града домаћина доделиће реплику римског златника.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ

У оквиру пратећих програма предвиђене су Школа филмске драматургије и Школа филмске критике, Симпозијум „Хришћанство на филму“, изложба „Трагови једног времена – Филмски плакат 1970-1979“, као и промоција књиге Милана Никодијевића „Забрањени без забране“ и монографије „Динко“. У програму „преко плота“, поред осталог, планирана је и пројекција документарног филма Мирослава Сташића „Деца сунца“ о рокенрол сцени Врњачке Бање.

ОДУСТАЈАЊА

НЕЗАДОВОЉНИ термином и местом пројекција својих остварења, аутори филмова „Мрак“ и „Усековање“ одлучили су да повуку своје филмове са Фестивала, док према последњим информацијама филм Душана Ковачевића „Није лоше бити човек“ неће бити приказан у такмичарском програму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу