ТОРАЊ ЋЕ СЕ ВРАТИТИ, С ПАНОРАМСКИМ ПОГЛЕДОМ: Обнова Централне куле Старог сајмишта почиње уклањањем највишег дела

Миљана Краљ

09. 08. 2022. у 15:00

КАДА ускоро буде демонтиран торањ на Централној кули Старог сајмишта, то не значи да се уништава културно-историјско наслеђе.

ТОРАЊ ЋЕ СЕ ВРАТИТИ, С ПАНОРАМСКИМ ПОГЛЕДОМ: Обнова Централне куле Старог сајмишта почиње уклањањем највишег дела

Фото: Танјуг

Напротив, све се ради према пројекату темељне реконструкције која ће здању вратити првобитни изглед.

Ово је истакла Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда,  на јучерашњој конференцији за новинаре, одржаној у првом објекту Меморијалног центра "Старо сајмиште", који је приведен намени. Тачније, обновљеним просторијама некадашње Техничке школе за дизан коже, у којој ће се налазити канцеларије ове институције установљене посебим законом, донетим прошле године, са циљем чувања сећања на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима на том месту, током Другог светског рата.

Кула некад

- Торањ ће морати у потпуности да се уклони, али користећи мере конзервације, рестаурације, санације и адаптације ми ћемо га вратити у потпуности према оригиналном пројекту - објасила је Вучковићева уз напомену да је то неопходно, јер су арматура и бетон у изузетно лошем стању.

Овој првој фази радова претходило је изношење чак 24 тоне отпада из куле! Вишедеценијско занемаривање простора, није била једина препрека са којом су се суочили заштитари који ће обнављати Старо сајмиште, проглашено за споменик културе још 1987. Уз проблеме који су пратили исељавање уметничких атељеа и станара (до пре само месец дана ту су још живеле три породице), испоставило се да је здање било уписано у катастру као приземна зграда. Захваљујући елаборату Заводових стручњака, тек накнадно је уписано као кула.

Према речима директорке Вучковић, пројекат обнове Централне куле подразумева враћање аутентичног габарита, уклоњених делова и фасадних отвора у стање какво је било, али и санацију свих оштећења и адаптацију за потребе Меморијалног центра.

- Када буде поново постављен, торањ ће имати и панорамски лифт - открила је Оливера Вучковић.

Фото: ЗЗСКБ

Иначе, сложену пројектну документацију урадио је тим Завода предвођен Александром Шевић, архитектом конзерватором и др Сашом Михајлов, историчарком уметности и конзерватором, а радови су поверени групи извођача, на чијем челу је компанија "Кото".

Планирано је да прва фаза на Централној кули, за коју су већ обезбеђена средства од Министарства културе траје до краја године, открила је в.д. директора Меморијалног центра "Старо сајмиште" Кринка Видаковић Петров. Друга фаза би требало да буде завршена до краја идуће године, када би била отворена прва изложбена поставка.

- Много је лакше изградити нешто из темеља, него реконструисати зграду која је пропадала 70 година - истакла је.

Логор на Старом сајмишту, које је током рата био на територији НДХ и под управом немачких власти, на данашњој територији Србије, по броју затвореника и жртава, представља највеће стратиште те врсте, изнела је в.д. директорка Меморијалног центра:

- Нажалост после рата ово је било место заборава - рекла је и додала да се Централна кула реконструише прва јер је она "иконична слика" Старог сајмишта. - У време када је овде био логор, та кула је била слика ужаса који се овде дешавао, и сада ће бити централна фигура сећања на тај период.

Фото: Танјуг

У њој ће се, по завршетку, налазити централни изложбени простор, који ће обухватити све историјске намене Старог сајмишта - од сајма, преко логора до уметничких атељеа. А када се буду решили имовинско-правни проблеми, у чему ће кључни терет поднети град Београд, и заврши пројектна документација, на ред долази Италијански павиљон, најавила је Кринка Видаковић Петров.

Иначе, планирано је да се реконструишу све зграде некадашњег Сајма, подигнутог 1937, према пројекту тројице општинских архитеката Рајка Татића, Миливоја Тричковића и Ђорђа Лукића.

Ванушићева: Први кораци

Нa комплексност имовинско-правних односа на Старом сајмишту осврнула се Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа и дигитализацију. Према њеним речима, цео простор би требало да буде приведен намени у служби Меморијалног центра:

- Експропријација, коју прописује закон, подразумева да целокупан простор буде преузет на републику и дат на коришћење Меморијалном центру. То је велики изазов за све нас у Министарству и на нивоу града, јер смо се сусрели са потпуно занемареном ситуацијом коју смо заједничким напорима успели да померимо. Тако да су ово први кораци који ће се наставити касније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ЗНАЧАЈАН ДРЖАВНИК И ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Препознајете ли политичара на слици из младости?