ОШТРЕ СЕ ЗЛАТНА ПЕРА: Расписан 55. конкурс за најбољу новинску карикатуру који организују „Новости“

Миљана Краљ

09. 08. 2022. у 10:24

СВЕ пропозције конурса за најбољу новинску карикатуру, који данас "Вечерње новости" расписују 55. пут, садржане су у имену који носи: пријављени радови морају да буду такви какве би их цртао и велики Пјер Крижанић - духовити, бритки, храбри, директни!

ОШТРЕ СЕ ЗЛАТНА ПЕРА: Расписан 55. конкурс за најбољу новинску карикатуру који организују „Новости“

Фото: Новости

И овај једноставан, а захтеван концепт такмичења, обезбедио је "Пјеру" дуговечност, па је остао један од најстаријих и најугледнијих избора за карикатуру у овом делу света. Јубиларним "Пјеровим" конкурсом и изложбом, "Новости" ће закорачити ка години у којој ће обежити још један велики јубилеј: наша кућа у октобру 2023. прославиће седам деценија постојања.

Са прошлогодишњег жирирања

Још пре десет година, када је конкурс славио 45. рођендан, легендарни карикатуриста и афористичар, Ранко Гузина, чији име сада носи једно од признања, сматрао је да је већ то био податак за Гинисову књигу рекорда! И то због на хиљаде дела и аутора присутих на изложбама и у каталозима, али и због "златне књиге", са више од стотину награђених. Њима ће се на овогодишњем конкурсу, отвореном до 9. септембра, придружити нови добитници Златног, Сребрног и Бронзаног "Пјера", награде "Ранко Гузина" за најбољи портрет и признања за најуспешнијег младог аутора.

1967 Први победник конкурса Албин Рогељ

Управо је импресиван списак карикатуриста овенчаних "Пјером", разлог због кога се признање које додељују "Новости", сматра неком врстом Оскара у овој области. Сумирање резултата конкурс, зато представља и сажету историју југословенске и српске карикатуре. А према броју добијених награда "Златни Пјер" апсолутни рекордер је карикатуриста нашег листа у пензији - Тошо Борковић. Освојио га је чак пет пута!

2018 Награда за портрет, "Орсон Велс", Хаџи Дејан Николић

У уводом тексту прошлогодишњег каталога, Борковић је, на себи својствен начин, описао процес настајања карикатуре:

-Узимам оловку, пипнем врх, туп, баш туп. Зарезујем оловку бритвицом за калемљење, зарезујем је све док јој врх не буде оштар. Као врх доморадачког копља. Дохватим штило и перо. Пипнем врх пера, перо тупо, баш тупо. Узимам турпијицу за нокте, оштрим. Перо варничи, турпијам га све док не буде оштро као ударна игла шмајсера. Погледам на сат, тачно девет сати, време да отворим бочицу туша. Тражим папир који трпи све. Узимам један, гужвам га гужвам, цепкам, кидам, жврљам, видим, трпи све, то је тај...

1984 Лауреат Тошо Борковић

Такмичење карикатуриста установили су 1967. Слободан Глумац, главни уредник "Вечерњих новости" и карикатуриста Драган Савић. Име су му дали по псеудониму Пјер, који је Петар Крижанић (1890- 1962), рођен у Глини, користио од првих објављених радова против аустроугарске политике, у загребачком сатиричном часопису "Коприве", 1908.

А првог "Пјера", 1967, добио је Албин Рогељ за карикатуру "Осмерац на југословенски начин". Међу онима који су потом овом признању давали углед, а она њима престиж, били су Драган Савић, Иво Кушанић, Сунчица Божиновска, Зоран Јовановић, Ранко Гузина, Југослав Влаховић, Шпиро Радуловић, Недељко Убовић, Александар Блатник, Душан Лудвиг, Душан Петричић, Предраг Кораксић, Мухамед Ђерлек, Драган Руменчић, Јован Прокопљевић, Лука Лагатор, Гане Милановић, Миланко Каличанин, Јово Шкомац, Горан Дивац, Зоран Петровић и многа друга златна пера.

2021 Последњи добитник "Златног Пјера" Драгослав Јаношевић

Крижанићева храброст

У једној теоријској расправи, објављеној 1921. у загребачком часопису "Критика", Крижанић је изнео свој став да карикатуру сматра "средством политичке и друштвене борбе". А у "Политици", 1927, ту своју мисао је јасно претворио у дело које су пренели и многи инострани листови. У првим годинама Мусолинијеве владавине, он црта Рим у коме се поздрављају фашистичким поздравом, уз натпис - "Зашто ови Италијани стално дижу једну руку увис? Па обојица су се уморили дижући за време рата обадве!". Због овог цртежа тадашњи амбасдор Италије у Београду поднео је протестну ноту.

Загонетка и одгонетка

И ове године биће додељена ова угледна награда, вероватно оном таленту, оној памети и савести који на најбољи начин негују и развијају оно што се у новинама и међу људима звало једним лепим и честитим именом - Пјер, записао је легендарни Душко Радовић. А велики ерудита, театролог Јован Ћирилов, поводом "Пјеровог" такмичења, својевремено је рекао:

- Карикатура пролази на први поглед, или уопште не пролази. Карикатура није загонетка, већ одгонетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)