ИРОНИЈА ИЗОШТРАВА ПОГЛЕД: Академик Милован Данојлић у књижари СКЗ потписивао нову збирку стихова

Д. Б. М.

29. 06. 2022. у 09:40

КЊИЖЕВНИК и академик Милован Данојлић потписивао је јуче у књижари Српске књижевне задруге нову збирку поезије "Исповест на тргу" (у издању СКЗ), у којој беспоштедно сецира мане наше савремености и људских карактера.

ИРОНИЈА ИЗОШТРАВА ПОГЛЕД: Академик Милован Данојлић у књижари СКЗ потписивао нову збирку стихова

Фото Н. Скендерија

Читаоци и поштоваоци дела познатог писца, упркос врелом дану, испунили су књижару. Стрпљиво су стајали у реду и чекали да добију посвету аутора.

Данојлић је рекао да је у збирци "Исповести на тргу" сводио рачуне и са собом:

- Прешао сам 85. годину живота, а помало мрачни тонови у неким песмама су у вези са старошћу. Мрачни тонови су и због ружне пандемије и насиља које је изазвао вирус чије порекло ни данас не знамо. Чини ми се да још није готово.

Данојлић је казао да иронија, које има и у његовим најновијим песмама, обезбеђује отклон према појавама и збивањима. Она, притом, изоштрава поглед одозго и искоса, обезбеђује спасоносно растојање. А од светског зла и од самог себе писац се повремено одмара пишући дечје песме.

- Читаоци ће се можда препознати у неким мојим стиховима, пошто сваки песник у себи носи и друге људе.

Фото Н. Скендерија

Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, оценио је да се Данојлић својим стиховима обрачунава са собом и својим добом. Из те позиције аутор поново песничким и критичким погледима, сложено и свестрано, поетски бриљантно, осматра прошлост и садашњост - морално и политичко.

БЛИСТАВА КАРИЈЕРА

ДАНОЈЛИЋ је председник Српске књижевне задруге и члан Крунског савета. Носилац је Ордена Светог Саве, Ордена заслуга за народ и добитник најважнијих књижевних награда.

Живи између Србије и Француске, села Ивановци и Поатјеа, где је дуги низ година био лектор за српски језик на тамошњем универзитету. Објавио је седамдесетак књига поезије и прозе, међу којима су преводи и препеви светских класика Шекспира, Бодлера, Бродског, Сиорана, Арагона, Јејтса...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог