ПОЕЗИЈА ОПСЕДНУТИХ ВЕДРИНА: Изложба у Библиотеци града Београда отвара се данас, на стогодишњицу рођења великог Васка Попе

М. Мирковић

29. 06. 2022. у 08:49

ПОВОДОМ стогодишњице рођења великог нашег поете и српског академика Васка Попе, која се данас обележава широм земље, у Библиотеци града Београда у подне ће бити отворена јединствена изложба првих издања његових књига.

ПОЕЗИЈА ОПСЕДНУТИХ ВЕДРИНА: Изложба у Библиотеци града Београда отвара се данас, на стогодишњицу рођења великог Васка Попе

Васко Попа, Фото Б. Ђорђевић

Аутор поставке насловљене "Поезија опседнутих ведрина", изложене у Одељењу за рад са корисницима БГБ, је Срђан В. Стојанчев, новинар, научни публициста, археолог, истраживач културе, а пре свега библиофил и (су)оснивач Српског библиофилског друштва које већ пуне две деценије негује љубав према књизи и популаризује њихово сакупљање и чување, те читање.

- Своје "прво" прво издање ретке српске књиге откупио сам давне 1967, као петнаестогодишњи гимназијалац и од тада сам посвећени библиофил, а прва издања Попиних књига изложена у БГБ сакупљао сам пуне две и по деценије - открива Стојанчев, који је поносни власник свих ових оригиналних издања.

- Поставка обухвата сва прва издања збирки песама, закључно са 1991, годином Попине смрти, затим Зборник песничког хумора "Урнебесник", Зборник песничких сновиђења Васка Попе "Поноћно сунце", те трећи зборник "Од злата јабука".

Када се књига песама Васка Попе "Кора" појавила 1953. године, постала је одмах предмет једне од најважнијих јавних полемика о естетским вредностима српске поезије, која и дан - данас траје. Прво издање ове култне збирке од данас је изложено у БГБ, а посебан куриозитет је сегмент поставке посвећен односу између Попе и другог великог поете, Ивана В. Лалића.

- Посетиоци ће у витринама моћи да виде књиге које је Попа поклонио и на њима исписао посвете Ивану В. Лалићу, поузданом тумачу модерне поезије, посебно Попине - објашњава Стојанчев.

- Ове изложене књиге су и необорив доказ, мало познат до сада, судбинске везаности ова два значајна српска песника, сведочанство о њиховом врло присном односу.

Специјално на изложби "Поезија опседнутих ведрина" изложена је и једна посве посебна илустрована књига инспирисана Попиним песмама, "Зев над зевовима", коју је графички опремио, илустровао и штампао познати академски сликар из Сомбора, Иштван Косо, као свој дипломски задатак на графичком одсеку Академије за примењену уметност у Београду 1968. године. Књига је штампана у малом тиражу од свега 32 нумерисана примерка, са потписом Васка Попе и Иштвана Коса.

А поводом 100. рођендана великог писца данас ће у Градској библиотеци Вршац бити одржан симпозијум посвећен стваралаштву њиховог славног суграђанина. О Попи ће говорити Гојко Божовић, Јован Зивлак, Дејан Алексић, Драган Јовановић Данилов, Мина Ђурић... а њихови текстови накнадно ће бити објављени у зборнику.

"Попа" Брадићу

НАЈУГЛЕДНИЈЕ признање за поезију у нас, награда "Васко Попа", које су 1995. установили Друштво пријатеља Вршца "Вршац лепа варош" и Агенција Ђорђевић, уз сагласност и подршку Хаше Попа и Фондације "Хемофарм", додељује се 28. пут за најбољу књигу песама на српском језику. Међу 76 приспелих наслова, жири, којим је председавао Јован Зивлак, најбољом је прогласио песничку књигу "Јастог" (издавач "Прелом"), те одлучио да престижно признање припадне песнику Стевану Брадићу (1982) за ову збирку сачињену од шест целина - дужих песама у слободном стиху. Награда ће новом лауреату бити уручена данас, на песников рођендан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи