СКАНДАЛ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ СЛОВЕНИЈЕ: Открили лажног Пикаса

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

10. 06. 2022. у 10:06

СПЕКТАКУЛАРНА изложба ремек-дела из приватне збирке Бољковац у љубљанском Народном музеју Словеније отказана је јуче дословно неколико часова пред свечано отварање, а директор музеја Павел Цар дао је оставку.

СКАНДАЛ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ СЛОВЕНИЈЕ: Открили лажног Пикаса

Слика приписана Пикасу, Фото НМС

На зидовима музеја изложено је 160 слика, међу којима су и дела Пикаса, Матиса, Мироа, Шагала, Казимира Маљевича, а онда су угледни историчари уметности запретили скандалом ако се изложба отвори, јер тврде да се ради о фалсификатима.

- То су лажњаци, то се види са неба - упозорава критичар Бране Кович, уз напомену да не треба бити стручњак да се то утврди.

- То је срамота за Народни музеј који ове године слави 200 година постојања. Згрожени су и други експерти, који тврде да нема говора да је реч о оригиналима.

- Одакле Пикасо у Љубљани, то једноставно није могуће, јер у Словенији нема оригиналног дела великог уметника - процењује историчар уметности Александер Басин. Сматра да можда постоји нека графика, али уље свако не. Критичари тврде да је у последњи час спречена још већа бламажа, а да се у Словенији зна да Нико Бољковац у својој приватној збирци има свега и свачега.

Све је почело када је на "Фејсбуку" објављен текст у коме се тврди да је реч о фалсификатима. Тада су и угледни историчари уметности реаговали и то потврдили, па је уследила лавина реакција.

- Јасно је да су фалсификати. Ни кустоси у музеју нису знали шта се спрема, сазнали су када су већ биле послате позивнице за отварање - каже, за "Новости", Бране Кович, угледни словеначки стручњак.

- Скупљам уметнине педесет година - поручио је Бољковац, који је једно време имао и галерију у Љубљани. Познаваоци словеначке ликовне сцене тврде да је Бољковац почео да скупља уметнине у време бивше Југославије, наводно и као поверљива особа комунистичког система у Словенији, а да никада није био озбиљан колекционар.

ШТЕТА

Изложба је припремана у мандату бившег премијера Јанеза Јанше, који је именовао Павла Цара на место директора Народног музеја. Иначе, Цар нема везе са уметношћу, стручњак је и за оружје, а често се, кажу, слика и са нацистичким обележјима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИСТЕРИЈА ДИВЉЕГ ДЕТЕТА ИЗ БОСНЕ: Одрасло међу вуковима, ловци га нашли у шуму како иде четвороношке и РЕЖИ