СТИХОВИ ТЕКУ У РИТМУ ЖИВОТА: Искра Брајовић, добитница награде "Милутин Бојић" за младе песнике

В. СТРУГАР

23. 05. 2022. у 11:07

НАГРАДА "Милутин Бојић" за младе песнике припала је Искри Брајовић, која је тако постала девети леуреат овог, већ престижног признања. На анонимни конкурс стигло је више од педесет радова, па жири (Милета Аћимовић Ивков, Слађана Илић и Дарко Даничић) није могао да зна да је стихове написала - популарна глумица.

СТИХОВИ ТЕКУ У РИТМУ ЖИВОТА: Искра Брајовић,  добитница награде Милутин Бојић за младе песнике

Фото Н. Скедерија

- Мислим да сам једино храбра да излазим на анонимне конкурсе. Моје презиме носи известан терет и не бих се осећала добро да неко помисли "шта ова ту тражи"... Волим да прво прочитају моје стихове, па тек онда сазнају о коме је реч. Посебна ми је част што је жири донео једногласну одлуку. Чини ми се да би ме било стид на додели ако бих на нечију штету "превагнула" у избору - каже искрено на почетку разговора Искра Брајовић. - Награда је потврда да није реч само о мом "скривеном" хобију, него да су стихови успели да допру и до других људи.

Прво признање добила је још у основној школи (награду Књижевног клуба "Иво Андрић"), док је похађала Филолошку гимназију освојила је и награду Задужбине Десанке Максимовић и Српске књижевне задруге за збирку песама "Путујући театар снова".

- Кад сам уписала факултет, ставила сам све "на страну". Било ми је важно да потражим место под сунцем у глумачком свету. Мислила сам, ако се сад расплинем и презентујем као неко ко има хиљаду занимања, хобија, интересовања, људи ће ме мање озбиљно схватити као глумицу. А било ми је важно да освојим неки свој простор у глумачком свету, па тек сада, петнаест година од моје прве професионалне представе у Народном позоришту, довољно сам комотна да покажем и ову страну своје личности. Све време сам писала и понекад показивала некоме... На пример, писцу Драгану Великићу, с којим сам гостовала на једној песничкој вечери. Била сам у "улози" глумице која је рецитовала туђу поезију, а у путу сам му стидљиво признала да и сама пишем. Рекао ми је да му пошаљем песме. Потом ми је стигао исцрпан одговор са свим уоченим манама и врлинама. Много ми је то значило, јер у поезији, као и глуми, најмање вам треба да вас неко тапше по рамену и каже "ово је супер".

Иначе, Искра је прошле године добила од Удружења ромских књижевника Србије (на челу са проф. Златомиром Јовановићем) специјалну награду са именом пољске песникиње Брониславе Вајс Папуша: за песму "Ветар" (коју је написала са само десет година) јер су у њој препознали "нешто што лута и не може се скрасити", а све то има велику симболику у ромском свету. Ново признање добила је за необјављену збирку песама и награда "Милутин Бојић" биће управо њено објављивање. На питање који мотиви преовлађују у песмама, Искра каже:

 

Фото Н. Скедерија

- Реч је о веристичкој поезији, једној врсти дневника. Чини ми се да је данас превише поезије која се заснива на општим местима - сунце, месец, звезде, киша, капљице росе... Моји стихови су огољени од било каквих улепшавања и флоскула. Све је потпуно приватно, у исповедном тону. Има и веселих тема, али и сете, носталгије, сећања на моју баку, с чијим одласком сам се суочила прошле године. А никад нисмо спремни за смрт вољених... Како се мој живот одвија, теку и моји стихови.

ТРЕМАРОШ НА АУДИЦИЈИ

- ОД завршетка студија "Пуж" је моја база. Сад већ и моја ћерка Инес игра, у представи "Златна рибица". И то без маме. Ја сам само публика. Последња моја премијера је "Принцеза Душица у замку духова", а играм у "Џиновској торти" и "Снежани и седам патуљака" - каже наша саговорница.

Искру гледамо у Звездара театру у представама "Бајка о позоришту", у "Лопужама", "Опасној игри" и "Глумици"(Позориште "Славија"). Иначе, прва позоришна улога била јој је у Народном позоришту с потписом Слободана Унковског, "Фигаровој женидби и разводу". Представа је на репертоару била шест година, а до улоге је дошла (пре завршетка студија) аудицијом.

- Иначе сам тремарош, што се по мени не би рекло. Кад треба да пред неког станем и у пет минута покажем све што треба, не осећам се лагодно... - открива Искра, која је имала глумачке задатке и у серијама "Војна академија", "Ургентни центар", "Црвени месец", а с Пеђом Дамјановићем ће од октобра снимати ситком "Све на длану".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМА МЕСТА ЗА ТУНИС: Уколико трагате за другачијом дестинацијом за летовање, предлажемо Тунис