ДРВОСЕЧЕ СУ БАШТОВАНИ МАЈКЕ ПРИРОДЕ: Крејг Лбоу, звезда документарног серијала "Тегљачи из блатњавих планина", на каналу Вијасат експлор

Н. Д.

21. 05. 2022. у 15:46

ПРЕТХОДНЕ две године и борба са пандемијом коронавируса, научили су нас да у животу нема гаранција. Прилагођавање је једина вештина у коју се човек може поуздати, а то су на тежи начин научила и два рођена брата, Крејг и Брент Лбоу, звезде документарног серијала "Тегљачи из блатњавих планина", који од 30. маја, премијерно гледамо на каналу Вијасат Експлор (понедељком од 21.00 - две епизоде).

ДРВОСЕЧЕ СУ БАШТОВАНИ МАЈКЕ ПРИРОДЕ: Крејг Лбоу, звезда документарног серијала Тегљачи из блатњавих планина, на каналу Вијасат експлор

Фото Вијасат

Обојица су дрвосече са вишедеценијским стажом, а за своје радно место, далеко у негостољубивој дивљини Северне Америке, кажу да је канцеларија са најлепшим погледом на свету. Иако би се могло очекивати да се браћа не раздвајају у шуми, њих двојица у ствари никада нису радили заједно. У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", уз још много пикантерија у вези са овом несвакидашњом професијом, Крејг нам открива и зашто.

- То што смо браћа не значи и да се добро слажемо када је реч о послу. Нас двојица имамо потпуно различите погледе на то како би требало да се управља фирмом, због чега свако има своју компанију. Ипак, када дође до проблема и тешких периода у животу, обојица знамо да смо један другоме први ослонац када затреба - поручује Креј на почетку разговора, додајући да му је за дуже од три деценије колико се бави овим послом, ово био и најтежи период у каријери.

- Нисам више младић. Живот са тестером у рукама и уз бучне машине са којима радимо оставио је своје последице. Слух ми више није као што је био, а корона је и у нашем послу наметнула неке безбедносне мере којих смо морали да се придржавамо. Социјална дистанца и рад под маскама били су обавезни, чак и горе у планинама. Нас нема много, тако да један болестан човек у тиму значи озбиљно кашњење у сечи и испоруци дрвета. Највећи проблем у тим околностима ми је био тај што због маски нисам добро чуо сараднике. Комуникација је била исцрпљујућа - открива Лбоу, који се секире прихватио већ по завршетку средње школе.

- Брент и ја смо трећа генерација дрвосеча у нашој породици. Отац је покушао да нас одвуче од овог посла. Од малена нам је говорио о томе колико је школовање важно и које све могућности ствара у животу. И заиста, током средње школе веровао сам да ћу бити инжењер. То ме је занимало. Или столар, у крајњем случају. Ипак, када цео живот растете окружени мирисом дрвета, камионима и звуком тестера, тешко је побећи од судбине. И тако је у једном тренутку здрав разум победио зов наше крви - искрен је Крејг, признајући да са ове тачке у свом животу ништа не би променио, све и да му се још једном укаже прилика крене испочетка. Упркос свим потешкоћама са којима се сусреће на терену.

- Мој радни дан почиње 15. маја и завршава се 15. марта наредне године. Без паузе. Ове године радио сам чак и за Божић. Тежак је то живот, не треба се заваравати. Временски услови и терен су највећи непријатељи сваког дрвосече. Не могу ни да набројим колико пута је неки од наших возача остао заглављен на ивици провалије чекајући да прст судбине одлучи хоће ли се сурвати у понор. Ипак, захваљујући нашем послу радимо у најлепшем окружењу на свету. Предиван је осећај посматрати шуму како се поново рађа. На неки начин, ми смо баштовани мајке природе - сматра Лбо, позвавши гледаоце да у емисији "Тегљачи из блатњавих планина" из прве руке доживе један дан у њиховој кожи.

- Са великим задовољством сам се прикључио овом пројекту, јер представља наше занимање без лажног романтизовања и идеализовања. Ово није посао за свакога. Опасан је, физички изузетно напоран, захтева много одрицања будући да смо већи део године далеко од породица и цивилизације. Бити дрвосеча је више начин живота него што је професија. Научите да живите окружени природом, да је ослушкујете и да јој удовољавате. У шуми човек није газда - искрен је Крејг, откривши и оно о чему не говори често, али је саставни део овог документарца. У питању је његов однос са братом.

- Брент и ја се добро слажемо као браћа. Међутим, водимо се другачијим принципима када је реч о послу. Због тога смо још пре много година закључили да је паметније да свако води свој посао и да не кваримо братски однос. Међутим, период за нама и ситуација са короном приморала нас је да се удружимо и тако лакше победимо кризу. Чини ми се да је то занимљиво и за емисију, јер публика воли када види и мало драме. Несугласице између мене и Брента су савим природна ствар, јер верујем да у било којој партнерској фирми не постоји потпуни склад. Компромис је увек решење, а до њега се увек стиже уз мало свађе - уз смех закључује звезда серијала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)